Tények és tévhitek

4 tény, ami meglepheti Önt, ha mikroszkópos gyökérkezelésben részesül

4 tény, ami meglepheti önt, ha mikroszkópos gyökérkezelésben részesül

A mikroszkópos gyökérkezelés viszonylag fiatal ága a dinamikusan fejlődő endodonciának. Nem csoda, hogy ez az eljárás még nem ment át a köztudatba, és a pácienseknek részletesen el kell magyarázni a kezelés előtt, mi fog történni. Ráadásul van néhány olyan aspektusa a mikroszkópos gyökérkezelésnek, amely a legtöbb embert igencsak meglepi.

Nézzük, mi ez a négy nem megszokott dolog!

1, A kezelés alatt a páciensnek feküdnie kell

Eddig kényelmes „napozószék”-pozícióban ülhetett a legtöbb kezelés alatt. A mikroszkópos berendezés használata azonban megkívánja, hogy hanyatt feküdjön.

2, A berendezés nem érintkezik a szájüregével

A legtöbben úgy képzelik, hogy a mikroszkópot ráhelyezzük a fogára, úgy dolgozunk. Ezzel szemben a berendezés mintegy 30 cm-re helyezkedik el a foga fölött.mikroszkóp_páciensszemével_01.jpg#asset:34236

Ezen a fotón azt szemléltetjük, mit lát a páciens a kezelés alatt. A mikroszkópos berendezés tehát tényleg nincs közel az emberek fejéhez!

3, A fogait speciális gumilepedővel vonjuk körül

A kofferdam-izoláció azt a célt szolgálja, hogy a kezelés alatt a fogai ne érintkezzenek nedvességgel, nyállal (ezáltal baktériumokkal), vízzel, és minél jobb munkakörülményeket biztosítson a kezelőorvosnak.

mikr_gyokkez-04.jpg#asset:58142

Fontos továbbá annak biztosítása, hogy az általunk, a fog belsejének megtisztítására használt anyagok ne jussanak ki a szájüregbe.

4, Minél tovább mozdulatlanul kell maradnia

A mikroszkóp a sokszorosára nagyítva mutatja a kezelőorvosnak a fog belsejét – ám ehhez az kell, hogy Ön ne mozgassa a fejét. Mindenkinek más a tűrőképessége, és természetesen lehet szünetet tartani. Egy-egy ülés körülbelül egy óráig tart, erre érdemes felkészülnie!

Jó hírünk azonban az, hogy a fekvő pozíciót a pácienseink zöme olyan pihentetőnek tartja, hogy gyakran elbóbiskolnak a kezelések alatt. Így aztán tényleg gyorsan elrepül az idő!

Kiemelt cikkek