Tények és tévhitek

4 tévhit a mikroszkópos gyökérkezelésekkel kapcsolatban

4 tévhit a mikroszkópos gyökérkezelésekkel kapcsolatban

1, Egy nagyító szerkezetet helyezünk a szájüregbe a kezelés alatt 

Ezzel szemben: a mikroszkópos berendezés majdnem fél méterrel a páciens feje fölött helyezkedik el.

mikroszkóp_páciensszemével_01.jpg#asset:34236

A kép jól szemlélteti, mit lát a páciens a kezelés alatt. 


2, A kezelést ugyanúgy „napozóágy-helyzetben” végzik, mint a többi fogászati kezelést 

Ezzel szemben: a kezelés alatt hanyatt kell feküdni. Ez sok pácienst elégedettséggel tölt el, és gyakori tapasztalatunk, hogy a kezelés alatt elbóbiskolnak az emberek, olyan pihentetőnek találják ezt a testhelyzetet.


3, A kezelés alatt lehet beszélgetni a kezelőorvossal

Ezzel szemben: mivel a nagyító szerkezet a páciens feje fölött helyezkedik el, még egy kis mozgás is megzavarhatja a műveletet. Már csak ezért sem szabad beszélgetni a kezelés alatt, no meg a kezelendő fog körül zajló tevékenységek miatt sem. 

mikroszkóp_KovácsKitti_04.jpg#asset:33681

A gyökérkezeléseket többnyire kofferdamizolációban végzik, ami azt jelenti, hogy egy speciális gumilepedővel elkerítik a kezelendő fogat - így a kezelőorvossal való párbeszéd emiatt sem igazán javasolható.

Ha sürgős mondanivalója van, emelje fel a kezét, ezzel kérheti a kezelőorvostól, hogy egy pillanatra szakítsa meg a kezelést.


4, A kezelés egy ülés alatt végrehajtható

Egészen kivételes esetektől eltekintve 2-3-szor meg kell ismételni a kezelést. Ez a szám attól függ, mennyire bonyolult a foggyökércsatornák száma és elhelyezkedése: nyilvánvalóan a kuszább csatornákat több ideig tart feltérképezni és megtisztítani. Valamint az sem mindegy, hány átöblítés után "nyugszik meg", azaz gyógyul meg a gyulladt terület.

Ezért érdemes arra számítani, hogy legalább egyszer, de talán többször is fel kell keresni a fogászatot a kezelés ideje alatt.

Kiemelt cikkek