Érdekességek

5 tipp, hogyan oszlassuk el gyermekünk félelmét a fogorvostól

5 tipp, hogyan oszlassuk el gyermekünk félelmét a fogorvostól

1, Legjobb, ha elfelejtjük a „kicsim, a fogorvostól nem kell félni” mondatokat

Minél többször hall ugyanis ilyesmit a gyerek, annál inkább kialakul benne egy homályos, ám szilárd meggyőződés: a fogorvostól igenis félni kell. Az apró bizonytalanságból, homályos rossz érzésből a hónapok, évek során végül komoly szorongás alakulhat ki.

gyerek14.jpg#asset:58362

Ha nem említ semmi ilyesmit, a gyereknek nem is jut eszébe, hogy a fogorvostól tartani kell. Kivéve, ha már volt rossz tapasztalata a fogorvossal. Ekkor viszont idejekorán váltani kell, és a jó élmények felül fogják írni a rosszat!

2, Vezessük le az energiáit

Ha a gyerkőc még sosem találkozott fogorvossal, akkor is lehetnek félelmei. Az ismeretlen ugyanis sokszor vált ki szorongást – nemcsak a gyerekekből, hanem bizony a felnőttekből is. A szorongás feszültségét levezethetjük úgy, hogy közvetlenül a fogorvos felkeresése előtt elvisszük egy játszótérre vagy játszóházba, esetleg mi magunk játszunk vele egy kis fogócskát vagy birkózást.

gyerek-játszik-01.jpg#asset:58363

A kifáradt, a játék örömét még magában hordozó gyerek a rossz érzések helyett várakozásteli izgalommal fordul majd az ismeretlen helyzet felé.

3, Ismertessük meg vele a környezetet

Ideális esetben a kisgyerek nem olyankor találkozik először a fogorvossal, amikor fáj a foga, és ettől már eleve rosszul érzi magát. Jobb, ha elhozza magával olyankor, amikor neki nincs szüksége kezelésre, ám mondjuk egy nagytestvérnek vagy szülőnek van.

gyerekek-fogorvosi-rendeloben.jpg#asset:

Ám még ez sem kell hozzá: minden további nélkül besétálhat a fogászatra, körülnézhetnek a váróban, és egy-két mondatban elmesélheti, hogy itt dolgozik a fogorvos bácsi vagy néni. Ha neki megbetegednek a fogacskái, ide fognak jönni. Majd pár perc elteltével már tovább is sétálhatnak – nem kell túl nagy feneket keríteni a dolognak. A kicsi fejében így egy barátságos hellyé válik a rendelő, amely azt a célt szolgálja, hogy segítsenek neki, ha baj van a fogaival.

4, Játsszuk el, mi történik a rendelőben

Ahogy a gyerekorvossal való találkozást is pozitív élménnyé lehet tenni a játék során, ez igaz a fogorvosra is. Ha a gyerek még nem járt fogorvosnál, mi magunk játszhatjuk el először a fogorvost. A jó hangulatú szerepjáték során fektessünk nagy hangsúlyt arra, hogy a fogorvos is gyógyít: lehet, hogy kényelmetlen sokáig nyitva tartani a szánkat, lehet, hogy hangos a fúró hangja – ám a kellemetlenségek után egészséges fogacskákat kapunk!

5, Avassuk be a gyerekfogászt

Ha jól ismerjük gyermekünket, nagyjából sejtjük, hogyan fog félelmében vagy szorongása miatt reagálni a rendelőben. Ez nagyon gyerekfüggő lehet. Van, aki vég nélküli kérdezősködésbe kezd (és az ott micsoda?), hogy ezzel is elodázza a kezelést, van, aki nem hajlandó kinyitni a száját, van, aki a fúró hangjától fél.

Ha még a kezelés előtt elmondjuk a fogorvosnak, mire számíthat, akkor gyorsan elejét veheti a trükköknek vagy pánikreakcióknak. Például azt mondhatja: „Három kérdést feltehetsz nekem, és ha mind a háromra megmondom a választ, akkor utána én kérlek meg valamire.”

gyerekfogászat_10.jpg#asset:58364

Mi a teendő, ha semmi nem válik be?

Előfordulhat, hogy az Ön és a fogorvos legjobb szándéka ellenére sem sikerül együttműködésre bírni a kicsit. Ilyenkor nem szabad semmit erőltetni, mert ez a legbiztosabb módja annak, hogy a gyerek félelmei felerősödjenek, és makacs ellenállása évekig eltarthat. 

Inkább derűsen egyezzünk bele, hogy nem most gyógyítjuk meg a beteg fogacskát, hanem majd később visszajövünk! Ha a fogacska fáj vagy egyéb kellemetlen érzéseket okoz, végül maga a gyerek fogja kezdeményezni, hogy valamit tegyenek a helyzet megszüntetésére.

Kiemelt cikkek