A rendelőről

A 3D CT röntgenkészülék előnyei az Ön számára

A 3d ct röntgenkészülék előnyei az ön számára

A 3 dimenziós felvétel nyilvánvalóan sokkal többet árul el a szakorvosnak, mintha csak egy 2 dimenziós felvételről lenne szó. Sok beavatkozáshoz bőven elég egy 2 dimenziós panorámaröntgen vagy kisfelvétel is, ám a kényes szájsebészeti beavatkozások előtt – mint amilyen az implantáció vagy egy komplikáltabb bölcsességfog-eltávolítás – vagy a fogszabályozáshoz többnyire szükség van a csontszövet és a fogak 3 dimenziós felvételére is.

Mi az előnye a CBCT-nek a hagyományos kétdimenziós panorámafelvétellel szemben?

A hagyományos panorámafelvétel nagyon hasznos lehet számos kezelésfajtánál, ám a kép különböző területein eltérő mértékben torzít. Ezenkívül a felvételkészítés során minden anatómiai képlet, ami a detektor és a sugárforrás között található, rávetül a képre, így egyes anatómiai részletek vagy nem láthatóak, vagy nem elég éles a kontúrjuk, különböző mértékben elmosódottá válnak. Ezek a rávetülések jelentősen nehezítik a felvételek kiértékelését, így a nagy pontosságot igénylő kezeléseknél a panorámaröntgen vagy nem javasolt, vagy csupán kiegészítő, alátámasztó felvételként jöhet szóba.

A CBCT által nyújtott, egyedülállóan új képalkotási eljárás azonban lehetővé teszi, hogy a vizsgálandó területről 1:1 méretarányos, rávetülés nélküli, több irányból megjeleníthető 3 dimenziós kép készüljön. Ezenkívül nemcsak a csont mennyisége, hanem a csont minősége is jól vizsgálható a felvételeken. Ez utóbbi például az implantáció esetében kritikus fontosságú.

 

Miért jobb a CBCT az orvosi CT-nél?

A CBCT használata során a pácienst a hagyományos orvosi CT-vel szemben minimális sugárterhelés éri! (A hagyományos orvosi CT-berendezéssel a test különböző területei, mint például gerincoszlop, koponya, stb. vizsgálhatók.) A CBCT alkalmazásakor a páciens sugárterhelése megegyezik a ma használt hagyományos fogászati képalkotó eljárások sugárterhelésével, amely az orvosi CT sugárterhelésének mindössze 1%-a. A szkennelés a hagyományos CT-vel perceket vesz igénybe, míg CBCT-vel 20-40 másodpercet.

A Cone Beam CT (CBCT) egy speciális digitális röntgenleképezési eljárás, amelyet a fogászat, a szájsebészet és implantológia, ortodoncia, a protetika, parodontológia és dento-maxillo-facialis radiológusok elvárásainak figyelembe vételével az alsó-felső állcsont és a fogak vizsgálatára fejlesztettek ki.

 

Hogyan készül a CBCT felvétel?

A CBCT-készülék számítógépből, röntgensugárforrásból és egy vele szemben kényszerkapcsolatban lévő detektorból áll. A beállítástól függően 10-40 másodperc alatt végez 360˚-ban körmozgást a páciens feje körül. Ebből a szempontból hasonlít a panorámakészülékekhez. Összehasonlítva a hagyományos komputertomográf-készülékkel (ahol a 360˚-os körbeforgás során a leképezés rétegenként valósul meg) a CBCT kúp alakban szétterülő röntgensugárnyalábbal kétdimenziós képek sorozatát készíti el, és ebből hoz létre háromdimenziós adatbázist. Nem exponál folyamatosan, mint a hagyományos CT-k, hanem csupán adott szögértékeknél, ezért a CBCT csak a CT dózisának töredékével terheli a pácienst, amelynek igen nagy a jelentősége.

A Gendex gxcb-500 készülék által készített felvételekhez nem szükséges sem filmet, filmtartót, sem ráharaptatót betenni a páciens szájába. A készülék külsőre hasonlít a hagyományos panorámaröntgen-berendezéshez, de annál jóval kényelmesebb, mivel a páciens ülhet, és a másik készüléktípussal ellentétben nem veszi körül egy zárt gyűrű, amely bezártságérzetet okozhat.

Ez nagy megkönnyebbülést jelenthet mindazon pácienseink számára, akik kisebb-nagyobb mértékű klausztrofóbiában szenvednek.

 

Hol készíttetheti el a szükséges 3 dimenziós felvételeket?

3dct-keszulek-elonyei-az-on-szamara.JPG#asset:57365

 

Fogászatunk tőszomszédságában található a saját röntgen- és CT-laborunk. Így Önnek csak át kell sétálni a szomszédos kapuig. Szerencsére évek óta rendelkezünk a fentebb leírt, korszerű CBCT-berendezéssel, így egy időpont-egyeztetés után máris a rendelkezésére áll. Készséges és hozzáértő röntgenasszisztensünk minden teendők részletesen elmagyaráz Önnek.

Kiemelt cikkek