Érdekességek

A cukrozott szénsavas üdítők a fogak rémei

A cukrozott szénsavas üdítők a fogak rémei

A cukrozott, szénsavas üdítőitalokat folyamatosan ostorozzák az egészséges táplálkozásra összpontosító oldalak, blogok, bejegyzések. És bizony okkal.

Ami a fogászati vonatkozást illeti, a különböző felmérések, kutatások is bizonyítják, hogy a rendszeres és nagy mennyiségű cukrosüdítő-fogyasztás rendkívül káros a fogakra nézve.

Miért?

Először is, ezek az üdítők igen sok cukrot tartalmaznak, azt pedig már mindenki tudja, hogy a cukor és a fogszuvasodás között összefüggés van. Ha minden ivás után fél órával alaposan, gondosan fogat mosnánk, az italok cukortartalma nem tudna kárt okozni a fogakban – mivel eltávolítjuk onnan a fogszuvasodást okozó baktériumok által kedvelt anyagokat. Ám a gyakorlatban ez nem szokott bekövetkezni. Sokan már reggel is felhajtanak egy pohárral a kedvenc üdítőjükből vagy energiaitalukból – sajnos a fiatalok között terjed az energiaitalok napi fogyasztása is. Napközben is megisznak egy vagy több pohárral, a fogmosás meg estére marad. Addigra a fogakon képződő cukros lepedékben már rengeteg kórokozó nyüzsög, köztük a fogszuvasodásért vagy ínygyulladásért felelős baktériumok.

Az efféle italok másik káros tulajdonsága a savasság. A fogzománc ugyan nagyon kemény anyag, ám savas közegben felpuhul, és nagyon sérülékennyé válik. Egy keményebb élelmiszer (gondoljunk a pattogatott kukoricára, pirított mandulára, stb.) könnyen kárt okozhat benne. Mivel a fogzománc a fog első védelmi vonala, ha az megsérül, akkor komoly veszély fenyegeti a fogat. Az apró, szemmel nem is látható sérülések fogérzékenységet válthatnak ki (mivel ezeken a mikroszkopikus helyeken szabaddá válik a dentin), szuvasodás indulhat meg és így tovább.

Mit tehetünk, ha nem szeretnénk lemondani kedvenc cukros üdítőnkről, energiaitalunkról? 

Íme, néhány jó tanács!

hasznaljunk-szivoszalat.jpg#asset:32577

  • kerüljük a reggeli fogyasztást
  • használjunk szívószálat, így az ital csak kevéssé érintkezik a fogakkal
  • ivás után fél órával mossunk fogat
  • ha erre nincs lehetőség, egy-két korty sima vizet igyunk a végén: a víz segít lemosni a fogakon maradt cukormaradványokat
  • ha erre sincs lehetőség, kapjunk be egy cukormentes rágót ivás után
  • korlátozzuk fogyasztásunkat
  • gyermekünknek igyekezzünk egészségesebb alternatívákat ajánlani: ilyen a sima víz, az ásványvíz, a frissen facsart gyümölcs- és zöldséglevek, xilittel vagy steviával ízesített teák 

Kiemelt cikkek