Megelőzés

A D-vitamin és a fogak

A d vitamin és a fogak

Télen kevés a napsütés, ezért szervezetünk D-vitamin-szintje meredeken leesik. A hiányállapot többek között csontfogyáshoz vezethet, aminek fogaink is kárát látják.

Mi a kapcsolat a napfény és az implantáció között?

Az összefüggést már az első mondat feltárta: ha kevés napsütés éri testünket, kevesebb D-vitamin termelődik szervezetünkben. Ha testünk sokáig kénytelen nélkülözni a megfelelő D-vitamin-szintet, akár csontfogyás is kialakulhat.

Márpedig fogaink az állkapocs csontállományában kapaszkodnak meg. Ha a csontok nem tartják erősen a fogainkat, akkor azok kilazulnak, és akár ki is eshetnek. Ráadásul a gyenge csontszövet számos fogászati beavatkozás sikerét rontja.

Az implantáció lényege például éppen az, hogy egy műgyökeret ültetünk az állkapocs csontállományába, ahol a csontszövet idővel szépen körbenövi ezt az implantátumot. Ettől válik a műfog gyakorlatilag ugyanolyan stabillá, mint a saját fogunk. 

Ám ha a csontállomány meggyengül, az nagymértékben csökkenti a műgyökér becsontosodásának sikerét!

Hogyan pótoljuk a D-vitamin hiányát?

Egy kutatás szerint ilyenkor, február végén a magyar lakosság közel egyharmadának kritikusan alacsony a D-vitamin-szintje.

A Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság felmérése alapján jelentősen javult hazánkban a D-vitamin-pótlás gyakorisága: míg 2013-ban a népesség csupán 12 százaléka szedett valamilyen D-vitamint tartalmazó készítményt, ez az arány napjainkra több mint háromszorosára emelkedett. (divany.hu)

A hiányt D-vitamint tartalmazó készítmények szedésével és D-vitaminban gazdag élelmiszerek fogyasztásával (zsírosabb halak, tojássárgája, bizonyos gombafélék) pótolhatjuk. 

Egyéb, a D-vitaminnak tulajdonított jótékony hatás

További motivációként megemlítjük, hogy a megfelelő D-vitamin-szint áldásos hatással van a testünk állóképességére, a szívműködésre, az élettartamunkra (!), és komoly vizsgálatok folynak a depresszió és a D-vitamin-hiány közötti összefüggés felderítésére is.

Összefoglalva

Ha leegyszerűsítve szeretnénk megfogalmazni az első kérdésre adott választ, az valahogy így nézne ki:

megfelelő D-vitamin-szint = erősebb csontok = erősebb fogak = eredményesebb fogászati kezelések (pl. implantáció)

(forrás: itt)

Kiemelt cikkek