Érdekességek

A dohányzás a szájüregre nézve is káros

A dohányzás a szájüregre nézve is káros

Rengetegen ostorozzák a dohányzást, és számtalan statisztika mutat rá a cigaretta káros hatásaira. Mi sem tudunk pozitív hatásokról beszélni – sajnos a cigarettázás a szájüregre nézve sem egészséges. Sőt!

Összegyűjtöttünk pár érvet Önnek arra, hogy miért érdemes minél hamarabb leszoknia a nikotinrudacskákról.

  • Talán az egészségre kevésbé káros, ám a párkapcsolatok, baráti kapcsolatok megsínylik a rossz leheletet, amit a cigaretta okoz. Van, aki annyira undorodik a nikotinos lehetettől, hogy nem szívesen beszélget egy dohányossal. Sokat segíthet egy cigi utáni mentolos cukorka vagy rágó – de akkor még mindig ott van a ruhákba beleivódott szag.

  • A dohányzás gyengíti az immunrendszert, így hamarabb alakul ki például ínygyulladás. Az ínygyulladás ártalmatlannak tűnő betegség, ám ha nem orvosoljuk idejekorán, könnyen fogágybetegség lehet belőle, ami a fogak kilazulásához, kieséséhez vezethet.

  • A nikotin elszínezi a fogakat. Ez még mindig nem tűnik életbevágó fontosságúnak, ám egy sárgás-szürkés fogsor nagyon lehúzhatja a megjelenésünket.

  • A cigarettában megtalálható méreganyagok a fogágyban romboló hatásúak lehetnek. A gyulladásos folyamatok kialakulásában és elterjedésében kulcsszerepet játszhat a dohányzás.

  • A beültetett műgyökér, vagyis implantátum megmaradásának egyik kritikus tényezője az, hogy a páciens dohányos-e vagy sem. A nikotin rabjainál nagyobb eséllyel fordul elő, hogy a leggondosabb beültetési körülmények esetén sem marad meg az implantátum. Ennek több oka is lehet, a már említett legyengült immunrendszertől a csontszövetet ért károsodásokig.

Mindig van ok a leszokásra! Ha Önre például egy implantáció vár, máris érdemes megfontolnia, hogy végleg leteszi a cigarettát az új foga érdekében.

Kiemelt cikkek