Fogászati kérdések

A fogágybetegségről

Dr Orbán Kristóf

Az ínygyulladás sok páciensünk számára enyhe és kissé zavaró betegség, amellyel nem érzik szükségét a fogorvoshoz menni. Pedig jól tennék! Szakértőnk, Dr. Orbán Kristóf elmondja, miért.

Az ínygyulladástól a fogak elvesztéséig

Kissé leegyszerűsítve a folyamatot, a lényeg az, hogy az íny gyulladása fokozatosan terjedhet a csontszövet irányába, és amikor a csontállományban is jelentkeznek a gyulladásos tünetek, akkor már fogágybetegségről beszélhetünk.

Így ami kezdetben apróságnak tűnik: az íny megduzzadása, pirossá válása, érzékenysége, esetenként vérzése, végül fogágygyulladáshoz vezethet, ami már nem gyerekjáték! A fogakat rögzítő, megtámasztó csontszövet gyulladása azt jelenti, hogy a fogakat a beteg szövet már nem tudja olyan stabilan megtartani, mint egészséges állapotában. Ezért nem megy ritkaságszámba a fogak meglazulása, kiesése sem. (Esettanulmányainkban számos példa mutatja, hogy a fogágybetegség sajnos a fogak elvesztéséhez vezethet.)

A folyamat sokszor már nem visszafordítható!

Amíg még csak az íny van gyulladásban, a folyamat nagy eséllyel megállítható, sőt, visszafordítható. Amikor már a csontszövet sérül, az esetek zömében már nem lehet a kárt maradéktalanul helyreállítani. 

Természetesen a gyógyításnak több fokozata lehetséges, és ha esetleg visszafordítani már nem lehet a folyamatot, az is nagy eredménynek bizonyulhat, hogy legalább sikerül megállítani a fogágy károsodását. 


Mit tegyen?

paciens-fogko_eltavolitas-utan.jpg#asset

Az ínybetegségek döntő hányada sikeresen kezelhető, ám ha elhanyagolja, sokkal nagyobb bajt okozhatnak, mint gondolná. Ezért érdemes minél hamarabb felkeresnie a fogorvosi rendelőt, ha arra gyanakszik, hogy ínygyulladása van. 

Az esetek nagy részében a fogkő eltávolításával kezelhető az íny gyulladása, így egy körülbelül fél órás beavatkozással megoldható a probléma. 

Ez természetesen csak egy becsült időtartam, és átlagos mennyiségű fogkő eltávolítására vonatkozik. Az is megeshet, hogy a nagy mennyiségű fogkő miatt nem egy, hanem 2 vagy 3 ülésben végezhető csak el maradéktalanul a kezelés. Erre vonatkozóan kezelőorvosa, dentálhigiénikusa ad majd felvilágosítást.

Úgy gondolja, itt az ideje, hogy elmenjen egy fogkő-leszedésre? Kérjen időpontot szakértőinktől itt.

Kiemelt cikkek