Fogászati kérdések

A fogágybetegségről

Dr orbán kristóf

Az ínygyulladás sok páciensünk számára egy enyhe, nem túl zavaró betegség, amelyet hajlamosak egy legyintéssel elintézni, és nem érzik sürgető kényszernek, hogy fogorvoshoz forduljanak vele. Pedig jól tennék! Szakértőnk, dr. Orbán Kristóf parodontológus elmondja, miért.

Az ínygyulladástól a fogak elvesztéséig

Kissé leegyszerűsítve a folyamatot az a lényeg, hogy az íny gyulladása fokozatosan terjedhet a csontszövet irányába, és amikor a csontállományban is jelentkeznek a gyulladásos tünetek, akkor már fogágybetegségről beszélhetünk.

Így ami kezdetben apróságnak tűnik: az íny megduzzadása, pirossá válása, érzékenysége, esetenként vérzése, végül fogágygyulladáshoz vezethet, ami már nem gyerekjáték! A fogakat rögzítő, megtámasztó csontszövet gyulladása azt jelenti, hogy a fogakat a beteg szövet már nem tudja olyan stabilan megtartani, mint egészséges állapotában. Ezért nem megy ritkaságszámba a fogak meglazulása, kiesése sem. (Esettanulmányainkban számos példa mutatja, hogy a fogágybetegség sajnos a fogak elvesztéséhez vezethet.)

A folyamat sokszor már nem visszafordítható!

Amíg még csak az íny van gyulladásban, a folyamat nagy eséllyel megállítható, sőt, visszafordítható. Amikor már a csontszövet is sérül, az esetek zömében már nem lehet a kárt maradéktalanul helyreállítani. 

Természetesen a gyógyításnak több fokozata lehetséges, és ha esetleg visszafordítani már nem lehet a folyamatot, az is nagy eredménynek bizonyulhat, hogy legalább sikerül megállítani a fogágy károsodását. 

Mit tegyen?

paciens-fogko_eltavolitas-utan.jpg#asset

Az ínybetegségek döntő hányada sikeresen kezelhető. Ám ha nem veszi komolyan az íny kipirosodását, az ínyvérzést, és nem fordul fogorvoshoz, a végén sokkal nagyobb baj lehet belőle. Ezért érdemes minél hamarabb felkeresnie a fogorvosi rendelőt, ha arra gyanakszik, hogy ínygyulladása van. 

Az esetek nagy részében a fogkő eltávolításával kezelhető az íny gyulladása, így egy körülbelül félórás beavatkozással megoldható a probléma. 

Ez természetesen csak egy becsült időtartam, és átlagos mennyiségű fogkő eltávolítására vonatkozik. Az is megeshet, hogy a nagy mennyiségű fogkő vagy a gyulladt íny miatt nem egy, hanem 2 vagy 3 ülésben végezhető csak el maradéktalanul a kezelés. Erre vonatkozóan kezelőorvosa, dentálhigiénikusa ad majd felvilágosítást.

Úgy gondolja, itt az ideje, hogy elmenjen egy fogkő-leszedésre? Kérjen időpontot szakértőinktől itt.

Kiemelt cikkek