Fogászati kérdések

A fogak oldalán keletkező szuvasodás

A fogak oldalán keletkező szuvasodás

Miért kezd el egy fog oldalról szuvasodni?

Sajnos egyáltalán nem ritka, hogy a fogak oldalról kezdenek el szuvasodni! A fogak minden felülete egyformán ki van téve a fogszuvasodás veszélyének, mégis sokan elfeledkeznek a fogselyem vagy fogköztisztító kefe használatáról a fogmosások után. A fogak közötti lepedék azonban ugyanúgy vonzza a kórokozókat, mint a felszíni lerakódások, és megfelelő fogtisztítás hiányában előbb-utóbb beindul a szuvasodás folyamata, amelyet jellemzően fogtöméssel vagy előrehaladottabb stádiumban gyökérkezeléssel lehet orvosolni. 

Sajnos hazánkban az emberek többsége még nem tekinti a napi fogápolási rutin részének a fogköztisztítást. Sokszor halljuk, hogy bőven elég hetente egyszer-kétszer használni a fogselymet vagy fogköztisztító kefét. Mostanában az a nézet is terjed, hogy egy alapos szájvizes öblögetés felér a fogmosással – ami nem igaz a fogfelszínekre nézve sem, de akkor sem, ha a fogközök tisztán tartását nézzük.

Tudja-e kezelni a fogorvos az ilyen típusú szuvasodásokat?

Ha a fogak oldalán elindul a szuvasodás folyamata, a fogorvos ugyanúgy el tudja látni, mint a felszíni károsodást. Az oldalsó területhez is hozzáfér a szakember, csak nem oldalról, hanem a felszínről elindulva. Semmilyen szuvasodást nem szabad kezelés nélkül hagyni, mert a folyamat nem áll meg, és egyre nagyobb problémákat fog okozni. Ami eleinte egy apró lyuk a fog felszínén, abból – a kiterjedt szuvasodás miatt – fogbélgyulladás, fogágygyulladás vagy más komoly és nagy fájdalommal járó betegség alakulhat ki.

Hogyan előzhető meg az ilyen típusú szuvasodás?

Az előzőekben említettük az okot, vagyis a fogköztisztítás elhanyagolását. A megoldás kulcsa éppen ebben rejlik: mindennap, de az esti fogmosáskor feltétlenül tisztítsa meg a fogak egymással érintkező oldalát! A fogak között nem csak látványos ételdarabkák rejtőzhetnek, hanem icipici ételmaradékok, folyamatosan keletkező lepedék is. Ne gondolja tehát, hogy ha első ránézésre tisztának látszanak a fogközök, akkor nem is kell elvégeznie a fogköztisztítást!

Ha fogai szorosan állnak egymás mellett, valószínűleg a fogselyem lesz az ideális eszköze, ha nagyobb rések vannak a fogai között, akkor a fogköztisztító kefe. Mindkettő egyszerűen beszerezhető a drogériákban, nagyobb kereskedelmi üzletláncokban.

Kiemelt cikkek