A rendelőről

A fogászati kezelések során alkalmazott altatásfajták

A fogászati kezelések során alkalmazott altatásfajták

A szájsebészeti kezelés típusától, becsült hosszától és a szakorvos döntésétől függően többféle altatásos módszer jöhet szóba egy-egy eljárás során. Melyek ezek, és mit kell tudnia róluk?

1, Éber szedáció

Ilyenkor a páciens tudatánál van. Nitrogén-oxidul és tiszta oxigén keverékét, hétköznapi nevén kéjgázt lélegez be a páciens. Ennek hatására a hangulata derűs lesz, és a fájdalomérzet enyhül. Az Amerikai Egyesült Államokban és Svédországban rendkívül elterjedt módszer a könnyű használat, a mellékhatások hiánya és a páciensek kellemes tapasztalata miatt. 

Az esetek döntő többségében aneszteziológus nem szükséges az éber szedáció elvégzéséhez, mivel a beavatkozást végző kezelőorvosnak éber szedációra jogosító szaktudása van. A páciens saját lábán távozik a kezelés után, kísérő jelenléte nem szükséges.

2, Intravénás Dormicum

Ennél az eljárásnál a páciens ténylegesen álomba merül. Aneszteziológus szakorvos adja be intravénásan az altatószert. A páciensnek megmarad a spontán légzése és nyelési reflexe

Az altatással történő beavatkozás megkezdése előtt a páciensnek szüksége van aktuális EKG, laborvizsgálat-, mellkasröntgen-leletre és belgyógyászati státuszra. Ezen vizsgálati eredmények nélkül az altatás nem végezhető el! A páciens csak kísérővel távozhat, mivel az altatószer fokozatosan ürül ki a vérből, és koncentrálóképessége még nem áll vissza a biztonságos szintre a visszaút során.

3, Mélyaltatás – ITN (intratracheális narkózis)

Ez az az altatásfajta, amelyet a legtöbb ember a hétköznapi altatás szóval társít. Ennél az altatástípusnál az aneszteziológus szakorvos intravénásan adagolja az altatószert, de emellett a pácienst intubálja is (a garatba speciális tubust vezet be az altatóorvos). 

Spontán légzés, nyelési reflex ekkor nincs, a szervezet izmai teljesen ernyednek. A páciens életfunkcióit csúcstechnológiás berendezés segítségével monitorozza az altatószakorvos. 

altatogep.jpg#asset:33933

(Egy ilyen altatógép látható képünkön, valamint Novinics Zsófia műtőfelelősünk.)

A mélyaltatásban végzett beavatkozások komoly, több órás műtéteket tesznek lehetővé. Természetesen a műtétet megelőzően ilyenkor is szükséges egy EKG, laborvizsgálat, mellkasröntgen és belgyógyászati kórkép beszerzése. A páciens hazaengedése ennél az altatásfajtánál is csak kísérővel megengedett!

A beavatkozások árairól itt találhat információt.

Kiemelt cikkek