Tények és tévhitek

A fogfehérítés során nem távolítják el a fogzománc külső rétegét!

A fogfehérítés során nem távolítják el a fogzománc külső rétegét!

Sokan álmodoznak gyönyörű, hófehér fogakról. Rendszeresen rákattintanak a hollywoodi mosolyt ígérő hirdetésekre, vagy látogatják a fogászati honlapok fogfehérítésről szóló oldalait, ám végül visszarettennek az eljárástól.

Ez a feszélyezettség alapvetően két okra vezethető vissza.

 

1, Félelem a fájdalomtól

Komoly aggodalmakat szokott okozni a fájdalomtól való félelem. Szeretnénk mindenkit megnyugtatni: a professzionális fogfehérítés, amelyet a rendelőnkben végzünk, illetve a dentálhigiénikusaink által ajánlott otthoni fogfehérítés fájdalommentes módszerek.

Ha nagyon aggódik a fájdalom miatt, bizonyára megnyugtatja Önt, hogy a fogfehérítést érzéstelenítésben is el lehet végezni. Ez esetben csak szóljon a kezelés végző dentálhigiénikusnak. Átmeneti érzékenység egyébként jelentkezhet a kezelés során és az azt követő 24 órában, de az esetek zömében emiatt nincs szükség érzéstelenítésre vagy fájdalomcsillapításra.

 

2, A fogzománc féltése

Vannak, akik azért nem mernek fogfehérítésre jönni, mert attól tartanak, ez az eljárás károsítja a zománcot, ledörzsöli a fog külső rétegét. Ez egy igen elterjedt tévhit, pedig ebből semmi nem igaz!

A fogzománcot nem is érinti a fogfehérítés, valójában az alatta levő réteget, a fog dentinjét világosítjuk ki. A professzionális fogfehérítés során, kissé leegyszerűsítve, egy kémiai folyamat zajlik le. A fogzománc kristályos szerkezetű anyag, ezen a szerkezeten keresztül juttatjuk be a dentinbe a hidrogén-peroxidot vagy karbamid-peroxidot. Ez az anyag kémiai reakcióba lép a szennyeződésekkel, és távozáskor a fogakban levő nedvességgel együtt magával viszi azokat.

Az eljárás, mint már említettük az előző pontban, egyéni érzékenységet okozhat, ami többnyire pár óra, de egy nap alatt gyakorlatilag mindenkinél elmúlik. Talán ez az érzékenység az oka annak, hogy sok ember úgy hiszi, a foga külső rétegét „leszedtük”.

Remélhetőleg sikerült eloszlatnunk az aggodalmait. Ha maradt még kérdése, bejelentkezhet szakembereinkhez egy konzultációra, vagy felteheti kérdését online is.

Kiemelt cikkek