Tények és tévhitek

A fogmosás elején egy korty vizet kell a szájba venni. Vagy mégsem?

Deák annamária

Deák Annamária dentálhigiénikusunk elmondja, mi igaz ebből a vélekedésből.

Természetesen kezdheti vízzel a szájában a fogmosás, ha nagyon ragaszkodik hozzá, de igazából teljesen felesleges.

Saját nyáltermelésünk megoldja a gondot!

A fogkrémnek valóban szüksége van egy kis nedvességre, hogy a szájüreg minden részébe eljusson, de főként a fogakra. Ehhez azonban nem kell vizet vennie a szájába. A fogkefe mozgatása közben ugyanis elegendő nyál termelődik ahhoz, hogy elvigye a fogkrémet mindenhova. Ez nem rögtön történik meg, ám 30 másodperc, egy perc elteltével biztosan megindul ez a folyamat. 

Így azt is biztosíthatja, hogy valóban annyi ideig mossa a fogait, amennyi a hatékony fogápoláshoz szükség van. Bebizonyosodott ugyanis, amit minden fogorvos sejtett a hozzájuk forduló páciensek fogainak állapotából: a legtöbb ember egyszerűen túl kevés ideig mos fogat. Az ajánlott 3-5 perc helyett átlagosan 40 másodpercet töltenek a fogak tisztításával. Ez nagyon kevés. Még akkor is, ha hangsúlyozni szoktuk, hogy nem az időt kell figyelni, hanem azt, hogy minden látható fogfelületet megtisztítsunk (beleértve a fogközöket is!).

Ezért nem baj, ha akkortól számítjuk a fogmosást, amikor érezzük, hogy a fogkrém szétterjed a szánkban.

Egy másik probléma a vízzel

Még egy érdekesség: sokan úgy gondoskodnak a szükséges nedvességről, hogy a fogkefére tett fogkrémet egy pillanatra a folyó víz alá tartják. Nos, sokan el is veszítik a fogkrémet, mivel a túl erősen rázúduló víz sokszor lemossa a fogkeféről. Vagyis ha ezt a lépést kihagyja, még spórolhat is a fogkrémmel!

Kiemelt cikkek