Fogászati kérdések

A fogpótlás fontossága

A fogpótlás fontossága

Ha Önnek hiányzik egy vagy több foga, érdemes mihamarabb pótolni a hiányt

De miért olyan fontos ez? – kérdezhetné Ön.

Több válasz is van erre a kérdésre. Kezdjük az elején!

Funkcionális érvek

A fogsor egy összetett rendszer, amelyben minden fognak szerepe van. Az egészséges fogak rágás közben erősítik az állkapcsot, és stimulálóan hatnak a csontállományra. Ha a csontállományt nem éri ez a stimuláló hatás, nagy valószínűséggel elindul a sorvadás folyamata. Ennek akkor lesz jelentősége, ha rászánja magát a fogpótlásra, és kiderül, hogy az adott hiányt csak implantációval lehet pótolni – ám az időközben sorvadásnak indult, leromlott csontszövet nem teszi lehetővé a műgyökér beültetését.

A hiányzó fog (vagy fogak) megbontják a fogsorban uralkodó, kiegyenlített erőviszonyokat, és beindulhatnak olyan folyamatok, amelyek során egy van több fogra aránytalanul nagyobb teher hárul, mint a többire. Az ily módon traumatizált fog kisebb vagy akár nagyobb sérüléseket is szenvedhet, de ki is lazulhat.

A foghiány miatt az étkezések során is folyamatosan figyelnünk kell arra, melyik oldalon eszünk. Minél több fogunk hiányzik, annál kevésbé lesz természetes az evés, mert mindig „terelgetni” kell a falatokat azokhoz a fogakhoz, amelyek megmaradtak.

Esztétikai érvek

Esztétikai indokokkal is szolgálhatunk. A foghíjas mosoly bizony jóval kevéssé vonzó, és az önbizalmunk is megsínyli, ha a foghiány szembetűnő helyen van. Pácienseink beszámoltak arról, hogy nemcsak a mosolygástól ment el a kedvük, de magától a beszédtől is. Egy visszahúzódó, mosolytalan személyiség sokkal kevésbé szimpatikus a többi embernek, így a foghiány a társasági életünket is megtépázhatják.

Ráadásul a hiányzó fogak helyén beesik az arc, és ettől évtizedekkel öregebbnek mutathat minket.

A jó hír

Szerencsére a mai modern eljárásokkal mindenfajta foghiányt lehet pótolni, még a teljesen hiányzó fogsort is!

A hagyományos eljárások és az implantológia is szédületes iramban fejlődik, egyre-másra jelennek meg az új technológiák és anyagok, amelyek fantasztikus lehetőséget kínálnak a fogak pótlására. 

allOn4_170509_173720.jpg#asset:33460

A képen például az úgynevezett All-on-4 megoldás látható: a teljes foghiányt itt 4 implantátummal rögzített műfogsor pótolja, mégpedig stabilan. 

Ami tegnap még kényelmetlen, nehézkes vagy megoldhatatlan volt, ma már a legkevésbé az. Nemritkán életre szóló, az életminőséget hihetetlenül javító és csodálatos megkönnyebbülést hozó megoldások várják.

Érdemes hát felkeresnie fogorvosát: érdeklődjön nála a lehetőségekről, amelyek megváltoztathatják az életét!

Kiemelt cikkek