A kezelésekről

A fogtömések fajtái

Dr holló ádám

Szakértőnk, Dr. Holló Ádám elmondja Önnek, melyek a legjellemzőbb tömésfajták.

Amalgámtömés

Régebben igen népszerű tömésfajta volt, amely egy higany+többfajta fém kombinációjából áll, és jellegzetes fémszíne van. 

amalgam-tomes-elotte.png#asset:31021

Ez a fajta tömés sajnos idővel repedéseket idézhet elő a fogban, ezért érdemes minél előbb lecserélni egy modernebb tömésre.

Cementek

Ezek a tömések nagyon szilárd alapot képeznek a fogban, de önmagukban nem szokták alkalmazni őket.

Kompozittömés

A modern tömések generációját az jellemzi, hogy igen jó minőségű és magas esztétikájú. 

lathatatlan-vagy-kompozittomes.jpg#asset:35032

Szinte „belesimul” a fogba, a professzionális tömés szinte láthatatlan – a tömött fog már-már megkülönböztethetetlen az érintetlen fogaktól. Ezért bátran alkalmazható akár a frontfogak esetén is, mint ahogy azt a fenti képen is láthatjuk.

Betétek

Az inlay-ek valójában nagyméretű tömések, amelyek méretük miatt betétként készülnek el. Ez azt jelenti, hogy egy mintavétel után a fogtechnikai laborban készül el a tömés, vagy inkább pótlás, így a páciensnek vissza kell fáradnia a fogászatra egy második ülésre, amikor megtörténik az inlay beragasztása.

betetekelotte-utána2.jpg#asset:36071

Ma már nagyon jó minőségű betétek vannak, amelyek a kompozit töméshez hasonlóan „láthatatlan” tömést kínálnak. A fenti képen egy régi betétet cseréltünk ki egy modern fajtára, és az új betétek láthatatlan töméshez hasonlóan gyakorlatilag észrevehetetlenül simulnak a fogakba.

Kiemelt cikkek