Megelőzés

A helyes fogápolás

 helyes fogapolas

A fogápolást sok tévhit, hiedelem övezi. A legtöbb ember nem kapott szakszerűbb tanácsot annál, mint hogy „minden este moss fogat!”. Esetleg még felhívták a figyelmet arra, hogy legalább 2 percig kell fogat mosni – és voltaképpen ennyi.

A mosás technikájáról, a fogköztisztításról, a nyelv lesikálásáról szó sem esett. Nézzük előbb a helyes fogápolás ismérveit, majd vegyük sorra a leggyakoribb tévhiteket!

A helyes fogápolás

1, Először megmossuk a fogakat.

Ha hagyományos fogkefét használunk, körkörös vagy sepregető (a fognyaktól a végekig) mozdulatokkal dolgozzunk. Elektromos fogkefénél fogról fogra járjunk, foganként 4-ig számoljunk el, és utána lépjünk tovább. Ügyeljünk a hátsó fogak külső részére és a fognyaki területekre – ezeket hajlamosak vagyunk türelmetlenebbül kezelni. 

Körkörös mozdulatok esetén a fogkefét enyhén az íny felé megdöntve érdemes tartani, mert így nagyon jól megtisztítható a fognyak és az íny találkozása. Ez azért fontos, mert itt indulnak el leghamarabb a káros folyamatok, például a fogkőképződés, valamint itt jutnak be a baktériumok az íny alá – hogy aztán ott számos ártalmas jelenség okozói legyenek.

A helyes technikáról itt találhat egy remek szemléltető videót. 

2, A fogmosás után jön a fogköztisztítás. 

fogselyem_interdentális.jpg#asset:32947

A szoros fogsort fogselyemmel, a lazábbat fogköztisztító kefével kell tisztítani. Használatuk nem ördöngösség, és már egészen kicsi gyerekeket is meg lehet rá tanítani.

3, A nyelvről se feledkezzünk el!

A nyelvet óvatosan sikáljuk le a fogkefével. Némelyik fogkefének van egy kifejezetten erre a célra szolgáló, érdesebb felülete. Ha öklendezésre hajlamos, dolgozzon lassú mozdulatokkal!

4, Hetente egyszer használhat szájvizet is. 

Használatához mi nem ragaszkodunk, de van, aki szereti, ha szájvízzel frissítheti leheletét. 

Ennyi! Mindez belefér 4-5 percbe. Ideális esetben minden étkezés után végig kellene csinálni ezt a szertartást, ám reggel és este mindenképpen szükség lenne rá.

A leggyakoribb tévhitek

1, Rögtön étkezés után kell fogat mosni

Étkezéskor a száj pH-tartománya eltolódik a savas kémhatás felé. Savas közegben a fogzománc felpuhul és sérülékennyé válik. Ha ilyenkor esünk neki egy fogkefével, még a nem túl kemény sörték is kárt okozhatnak benne. Várjunk inkább jó fél órát, és csak utána mossunk fogat! A száj pH-értéke addigra szépen helyreáll.

2, A fogkefét be kell vizezni

Nem kell. A csap alá tartott fogkeféről a vízsugár amúgy is sokszor lemossa a fogkrémet. Ehelyett kezdjük „szárazon” a fogmosást. A nyálunk egykettőre helyettesíti a vizet, és szépen elviszi a fogkrémet mindenhova, ahova kell. 

3, A fogmosásnak 2 percig kell tartania

Nem az idő a fontos, hanem az, hogy minden fog minden felületét megtisztítsuk. Ez úgy 3-5 percig tart, attól függően, ki mennyire ügyes vagy mennyire gyors. 

4, A fogköztisztítást elegendő hetente egyszer-kétszer elvégezni

Ezzel szemben mindennap szükség van rá! A fogak közé beragadt ételdarabkák, a lepedék ugyanolyan veszélyes a fogak és az íny egészségére, mint a fog felszínén levő maradványok. Mivel sokan elhanyagolják a fogköztisztítást, a legtöbb szuvasodás éppen a fogközökből indul ki. 

5, A szájvíz helyettesítheti a fogmosást

A reklámok ezt sugallják, holott ez nem igaz. A szájvíz kellemes leheletet biztosít, ám ez a kellemes érzés nem jelenti azt, hogy valóban tiszták a fogaink. A fogakon képződő lepedéket csak felszínesen mossa le a szájvíz, a fogkefe sörtéivel nem tud versenyre kelni. 

Bizonytalan abban, hogy helyesen mos-e fogat? Kérjen időpontot dentálhigiénikusainktól egy szakszerű és személyre szabott tanácsadásra, hogy megelőzze vagy jócskán elodázza a fogászati problémák megjelenését!

Kiemelt cikkek