A kezelésekről

A láthatatlan fogszabályozó készülék elkészítésének menete

A láthatatlan fogszabályozó készülék elkészítésének menete

Dr. Opyakin Viktor kollégánk a fogszabályozás szakértője fogászatunkon. Ő mondja el Önnek, mi történik, mielőtt a páciens kézhez kapná a sínkészleteket.

Dr.-Opyakin-Viktor-2022.jpg#asset:57390

A láthatatlan készülékek előnyei és hátrányai

A láthatatlan fogszabályozó nagy előnye, hogy könnyen kezelhető, és nem kell 24 órán keresztül viselnie. Étkezések előtt és fogmosáskor leveheti, így nem kell kínlódnia fogai és a készülék megtisztításával, mint a hagyományos készülékeknél. 

Hátránya viszont az, hogy nem mindenkinél alkalmazható: jellemzően a frontfogak egyenetlenségeinek kiküszöbölésére használjuk, és főleg a kisebb korrekciókra alkalmas.

A kezelés menete

Ha kezelőorvosa a láthatatlan fogszabályozást javasolja Önnek, a következőkre kell számítania:

 1. Először panorámaröntgent és teleröntgent kell készíteni a fogsoráról, majd fogairól lenyomatot vesznek.
 2. A felvételek birtokában a fogszakorvos átbeszéli Önnel a kezelési folyamatot.
 3. A lenyomatról modell készül a fogtechnikai laborban.
 4. A lenyomatot egy speciális, 3 dimenziós szkennerrel beszkenneljük, hogy digitális eszközökkel kezelhető legyen.
 5. Egy ugyancsak speciális szoftverrel digitálisan szeparálják a fogakat: a technológia alkalmas arra, hogy egymástól függetlenül mozgassák meg a fogakat.
 6. Beállítják a fogsor végleges, kívánt állapotát.
 7. Beállítják a mozgáshosszokat, fokozatokat, vagyis azt, hogy a jelenlegi állapotból kiindulva hogyan jut el a kívánt állapothoz.
 8. A szoftver azt is kiszámolja, hány lépésben érhető el ez az eredmény.
 9. A 3 dimenziós tervet Ön is megnézi, és átbeszéli a teendőket az orvosával. Természetesen minden felmerülő kérdésére választ kap!
 10. A következő fázis a gyártás: sínkészlete jellemzően 3-5 nap alatt elkészül.
 11. A páciens – Ön – megkapja a sínkészletet, amelyet a kezelőorvosa a kontrollok alkalmával fog ellenőrizni.

A kezelés utáni örömök

A láthatatlan fogszabályozó készülékeket jellemzően a frontrégió apróbb szabálytalanságainak korrigálásaira használható. Ez igen érzékeny terület, mert a frontfogak a legszembeötlőbbek. Egy apróbb kuszaság, szabálytalanság, egy kicsit furcsa szögben álló fog sokkal zavaróbb lehet, mint a hátsó fogak nagyobb szabálytalanságai. 

Éppen ezért a páciensek megújult önbizalomról, lazább artikulációról, szélesebb mosolygásról számolnak be a kezelések után. 

Önt is arra biztatjuk: ha elégedetlen frontfogainak elhelyezkedésével, kérjen időpontot szakértőinktől! Természetesen elképzelhető, hogy az Ön problémájára nem is a fogszabályozás, hanem esetleg a porcelán héjak vagy egy más kezelés lesz a megoldás – de erről csak egy konzultáció segítségével bizonyosodhat meg.

Kiemelt cikkek