Érdekességek

A mediterrán konyha és a szájüreg egészsége

A mediterrán konyha és a szájüreg egészsége

Jó hír azoknak, akik szeretik a mediterrán ételeket! 

A British Journal of Cancer onkológiai szaklapban megjelent tanulmány szerint a dél-európai ételek rendszeres fogyasztói kevesebbszer betegednek meg szájüregi és torokrákban.

A vizsgálat lényege

A felmérés készítői alaposan megvizsgáltak 1997 és 2009 között felvett adatokat, amelyek olasz és svájci állampolgárokat érintettek. Köztük 768-an szenvedtek szájüregi rákban, 2078 személy egészséges volt. Az elemzés során kiderült, hogy aki gyakran fogyasztott olívaolajat, zöldségeket, teljes kiőrlésű tésztákat, ezzel szemben kevesebb húst és tejterméket evett, azoknál jelentősen csökkent a szájüregi és torokrák kialakulásának esélye.

Érdekesség még, hogy ez a kedvező tendencia különösen markáns volt a fiatalok körében, a magasabb iskolai végzettséggel rendelkezőknél és azoknál, akik abbahagyták a dohányzást.

Mit (t)egyen?

Természetesen óva intünk mindenkit attól, hogy ezentúl literszámra döntse magába az olívaolajat, és teljesen elhagyja a hús- és tejtermékféléket. A kiegyensúlyozott táplálkozás rendkívül fontos, ezen belül azonban érdemes eltolni az arányokat, és több mediterrán ételt keríteni az asztalra.

(Forrás itt)

Kiemelt cikkek