A kezelésekről

A mikroszkópos gyökérkezelés ismét fogat mentett

A kezelés előtt és után

A tünetek

Dr. Molnár Katalin páciense arra panaszkodott, hogy foga érzékeny a hidegre és a melegre. Az első képen, a panorámafelvételen bekarikáztuk a fájdalmat kiváltó bal felső hetes fogat. Egy mély szuvasodás látható rajta, amely nagy kiterjedésű foganyag-veszteséget okozott. Nyilvánvalóvá vált, hogy az érzékenység hátterében ez a károsodás áll.

A megoldás

A fog megmentéséhez gyökérkezelés szükséges. Ám a röntgenfelvétel azt mutatja, hogy ennek a bal felső 7-es fognak – mint általában – 3 db foggyökere van (két külső az arc és egy belső a szájpadlás felé), ám az első-külső (ún. mesio-buccalis) foggyökérben 2 db gyökércsatorna is található. 

A képen a 3 foggyökérrel rendelkező őrlőfog csatorna rendszere látható.

A 3 foggyökérrel rendelkező őrlőfog csatornarendszere

A feltáráshoz már mikroszkópos berendezést kell igénybe vennünk. Ez két lépésben történik: az első alkalommal megkeressük, feltárjuk, kitisztítjuk a csatornákat, majd ideiglenes, gyógyszeres töméssel látjuk el.

A második ülésben a fogból eltávolítjuk az ideiglenes lezárást, majd egy újabb fertőtlenítés következik, és a tisztítás után elvégezzük a gyökértömést. 

A megbizonyosodás

A kontroll röntgenfelvételen jól kivehető, hogy a fognak elöl nem egy, hanem két gyökere van: ha ezt nem sikerül megtalálnunk és letömnünk, az később panaszokat és gócos tüneteket okozhat. 

A mikroszkópos berendezés nagy segítséget nyújt az ehhez hasonló extra foggyökerek felderítésében. Most is így történt, és az érintett fog megmenekült attól, hogy el kelljen távolítani a folyamatosan fennálló panaszok miatt.

Kiemelt cikkek