Érdekességek

A szívből jövő és a mesterkélt nevetés

A szívből jövő és a mesterkélt nevetés

A mosoly és közeli rokona, a nevetés rendkívül fontos az emberi kapcsolatokban. A kisbabák pár hetes koruk után már kezdik tudatosan próbálgatni a mosolyt és a nevetést, és ugyanilyen fontos, hogy igyekeznek értelmezni a másik ember hasonló gesztusait. Mert a nevetésnek számtalan fajtája van. A hihi típusú kuncogástól a szívből jövő haha típusú kacajig sokféle nevetést kell jól értelmeznünk ahhoz, hogy szociális értelemben jól boldoguljunk.

Carolyn McGettigannek a TheConversation.com oldalon megjelent tanulmánya azt a kísérletsorozatot ismerteti, amikor a kísérleti alanyok különböző nevetésfajtákat hallgattak, és közben az agyi tevékenységüket tanulmányozták. 

Kiderült, hogy a mesterséges nevetés alatt más agyi területek aktiválódtak, mint az őszinte hahoták alatt. 

A megjátszott jókedv az elülső lebenyben okozott fokozott aktivitást, ez a terület pedig többek között az értelmezésben játszik szerepet, vagyis azt próbáljuk kideríteni, hogy partnerünk milyen érzelmi állapotban van, milyen személyiség lehet, hogyan áll hozzánk – és így tovább.

Talán levonhatjuk azt a következtetést, hogy nevetni csak szívből érdemes – hiszen a műkacaj azonnal gyanakvóvá teszi a másik felet!

(Forrás: itt)

Kiemelt cikkek