Érdekességek

A tanulás rosszat tesz a fogaknak?

A tanulás rosszat tesz a fogaknak?

Stresszes időszakban a szervezet ellenálló képessége gyengül. Miért van ez? A tudomány a mai napig értetlenül áll a jelenség előtt. 

Mindenesetre tény, hogy a feszültség hatására az immunrendszer „visszafogja” magát, és a betegségeket okozó vírusok, baktériumok és gombák nagyobb valószínűséggel törik át a védekezőrendszerünket – a szájüregünkben is. 

Nem véletlen, hogy ilyenkor az ínygyulladások is sokkal gyakoribbak, ez pedig számtalan fogászati probléma okozója lehet. 

A tanév és ezen belül is a vizsgaidőszak tipikusan az a periódus, amikor megfeszített munkát végeznek a diákok, és vagy azért izgulnak, mert túl lelkiismeretesek, vagy éppen azért, mert nem készültek fel annyira, amennyire kellett volna. 

Mi a megoldás? 

A sok idegeskedéssel járó időszakokban – a vizsgaidőszak mellett ilyen lehet a munkahelyváltás, egy költözés, egy új kapcsolat kezdete és vége – még jobban kell ügyelnünk a helyes fogápolásra. Sokat segítenek még a gyulladáscsökkentő készítmények is, mint például az aszpirin, a C-vitamin, a halolaj. Ezeket megelőző stratégiaként is szedhetjük, természetesen csak akkor, ha az orvosnak nincs ellenjavallata! A szülő segíthet a lazító, feszültségoldó stratégiák elsajátításában, és fizikai aktivitásra buzdíthatja gyermekét, ami szintén bevált módszer a stressz leküzdésére.

Kiemelt cikkek