Megelőzés

A tejfogak réme: a citromos-cukros tea

A tejfogak réme: a citromos cukros tea

Sok anyuka előszeretettel tesz cukros-citromos teát a cumisüvegbe, amelyet amolyan nyugtató italként ad a kicsi kezébe. Így a baba egész nap lassan szopogatja a teát, nemritkán úgy is alszik el, hogy a cumisüveg a szájában lóg.

Miért káros ez a szokás?

Ennek a gyakorlatnak több káros következménye van. A legrosszabb a fulladásveszély, ezért nagyon kérünk minden anyukát, hogy sose hagyja a kicsit cumisüveggel a szájában elaludni!

A cukros-citromos tea a fogakat is rendkívül rongálja. A cukor még a ki sem bújt fogakban is kárt tehet, ugyanis a szuvasodás már az íny alatt elkezdődhet. A citrommal meg az a baj, hogy savassága felpuhítja a zománcot, amely ezáltal roppant sérülékennyé válik. Ilyenkor elég egy gyenge mechanikai hatás is ahhoz, hogy a fogzománc megsérüljön.

A túlzásba vitt cukros-citromos tea annyira megrongálhatja a fogakat, hogy pár éves korra már csak csúnya, fekete csonkok merednek elő a kicsik szájából – ezt az állapotot legtöbbször már gyógyítani sem lehet, csupán reménykedhetünk abban, hogy az új, maradó fogak még nem szenvedtek kárt.

Mi a megoldás? 

Csak akkor adjon inni gyermekének, ha szomjas. Ne használjon cukros élelmiszert jutalomképpen vagy nyugtatóként. Próbálja meg elérni, hogy a kicsi egészséges innivalóval csillapítsa szomját! Legjobb a csapvíz vagy az ásványvíz (ezek közül a legkisebbeknek a különféle babavizek ajánlhatók), a frissen facsart gyümölcs- vagy zöldséglevek. Nyáron a zamatos, lédús gyümölcsök is remek folyadék-utánpótlást biztosítanak.

Ha cumisüvegből itatja kisbabáját, soha ne hagyja egyedül!

Végül, de nem utolsósorban, tanítsa meg a kicsit minél hamarabb a helyes fogápolásra

gyerekfogasz-megmutatja-helyes-fogmosasi

Ha nem biztos abban, hogy helyesen mos-e fogait a gyermeke, hozza el a fogászatra, ahol a szakképzett gyerekfogászok ügyesen megtanítják gyermekét a fogmosásra. 

Kiemelt cikkek