Érdekességek

A TUDOMÁNY TÜKRÉBEN: ínysejtekből próbálnak fogat növeszteni

A tudomány tükrében: ínysejtekből próbálnak fogat növeszteni

A foghiány nem szép látvány, és élettanilag sem ideális, így a tudósok igyekeznek minél jobb megoldást találni a fogak pótlására. Az egyik oldalon egyre tartósabb, szebb és minimál invazív (az ép fogakat tekintve a legkevesebb beavatkozást igénylő) anyagok és technológiák jelennek meg, ám a kutatók a saját fog újbóli növesztését is izgalmas területnek tartják.

Embrionális őssejtekből már régóta igyekeznek saját fogat növeszteni, ám most még azzal is megpróbálkoztak, hogy az ínyből vett sejtekkel is elvégezzék a kísérleteket. Igaz, pillanatnyilag még ott tartanak, hogy az emberi sejteket egerekből vett sejtekkel kombinálják, és egerekbe ültetik be.

Az így kinőtt fogak hibridek lettek, félig emberi, félig egérfogak, de saját gyökerük volt, ami nagy előrelépésnek számít. Természetesen rengeteg kísérletre lesz szükség, amíg a biztató kezdeti eredményekből valamilyen hasznosítható, a mindennapokban is alkalmazható eljárás születik, de jó tudni, hogy a saját fog újranövesztése nem csupán a sci-fi írók elméjének szüleménye!

(Forrás: itt)

Kiemelt cikkek