Érdekességek

A túl sok amalgámtömés veszélyes a szervezetre nézve?

Amalgámtömés

Egy kutatásból, amelyet a Georgia-i Egyetem szakemberei végeztek, az derült ki, hogy 8 vagy annál több amalgámtömés tartósan megemelheti a szervezet higanyszintjét

Mi a gond a higannyal?

A higany rendkívül mérgező anyag, bár az emberiség történetében ezt sokáig pont fordítva gondolták. Az alkimisták körében a higany például rendkívül népszerű volt, mert úgy tartották, hogy a hőn áhított aranykészítésben kulcsfontosságú szerepet játszik. (Pedig ebben – is – súlyosan tévedtek.)

A higanyt közel 50%-ban tartalmazó amalgámtömésekről sokáig a tudomány is azt tartotta, hogy ilyen kis mennyiségben ártalmatlan, ám mostanában kezdik felismerni, hogy ez talán mégsem így van. Az amalgámtömések még ma is sok helyen népszerűek, mert viszonylag olcsók és tartósak – ám idővel repedéseket idézhetnek elő a fog anyagában. Ráadásul a higanytartalmuk miatt is tartózkodni kellene tőlük.

A fent idézett kutatásban több mint 15 ezer ember adatait vizsgálták meg, és arra jutottak, hogy akinek 8 vagy annál több amalgámtömése volt, átlagosan 150%-kal mérhető magasabb higanyszint a vérükben. 

Mi a megoldás?

Az amalgámtömések helyett ma már inkább modern kompozittöméseket alkalmazunk. A régi amalgámtöméseket pedig lecseréljük. Esettanulmányaink között is akad néhány, amelyben bemutatjuk az amalgámtömések cseréjét kompozittömésekre vagy betétekre.

Adatok forrása: itt

Kiemelt cikkek