Fogászati kérdések

A túlzásba vitt fogmosás sem jó!

Dr balogh brigitta 2022

Szögezzük le: semmit sem jó túlzásba vinni! 

A helyesen végrehajtott fogmosással megelőzhetjük a fogászati problémák kialakulását, de legalábbis jelentősen lelassíthatjuk a káros folyamatokat, például a fogkő kialakulását. A fogmosás valójában nemcsak magát a fogmosást, hanem a fogköztisztítást és a nyelv óvatos lesikálását is magában foglalja, ezért talán pontosabb, ha fogápolásként emlegetjük.

Naponta legalább kétszer ajánlott végrehajtanunk ezt a 3-4 perces szertartást, de ideális esetben minden étkezés, nassolás után fél órával meg kellene tenni. Sajnos sokan nemhogy idáig nem jutnak el, de még a napi egyszeri fogápolás is gyakran elsikkad. A 3-5 perc helyett pedig egy gyors és felületes, 40-45 másodpercig tartó sikálás lesz.

Ez az egyik véglet. A másik az, amikor naponta 8-10-szer vagy még többször is fogat mos valaki. Például azért, mert szeret nassolni, de lelkiismeretesen be akarja tartani a „minden étkezés után mossunk fogat” elvet. Vagy rossz szájízt érez, és attól akar megszabadulni. Sőt, enyhe kényszeresség is állhat a háttérben.

Fogorvosként egyrészt kifejezetten helyeslem a gondos fogápoláshoz való ragaszkodást, másrészt senkit sem szeretnék túlzásokra biztatni. A gyakori fogmosások során nagyobb az esélye, hogy a fogkefe sörtéivel irritáljuk vagy megsértjük az ínyt, a fogköztisztító eszközökkel úgyszintén óvatosan kell bánni. Ha helytelen fogmosási technikát alkalmazunk, például az ínnyel párhuzamosan sikáljuk a fogakat, könnyen megsérthetjük vagy elkoptathatjuk a fognyaki fogzománcot, amely amúgy is sokkal vékonyabb és éppen ezért sérülékenyebb ezen a területen. A szájvizek használatát pedig egyáltalán nem javaslom naponta több alkalommal, sőt, valójában hetente egyszer vagy kétszer bőven elég szájvízzel öblögetnünk.

Ha mindenáron számokat kell mondanom, akkor úgy határoznám meg, hogy napi 4-5 fogmosásnál nem ajánlatos többet elvégezni. Legnagyobb figyelmet talán az esti fogápolásra érdemes fordítani, hogy a fogakon maradt lepedék, ételmaradék stb. ne fejtsen ki káros hatást a fogakra az éjszaka hosszú órái alatt.

Ha maradtak még kérdései, keresse fel rendelőnket, és konzultáljon egy fogorvossal vagy dentálhigiénikussal! Időpontot itt kérhet.

Kiemelt cikkek