Érdekességek

A vörös áfonya jótékony hatása a fogakra

A vörösáfonya jótékony hatása a fogakra

Az áfonyaféléket eddig is dicsérték a táplálkozási szakértők, mivel rendkívül gazdagok vitaminban és antioxidánsokban.

A fogászat azonban csak nemrégiben fedezte fel, hogy a vörös áfonya rendkívül hatékony fegyver lehet a fogszuvasodás megelőzésében is!

Bár a pontos hatásmechanizmus még nem ismert, de a New York-i Rochester Egyetem kutatói felderítették, hogy a vörös áfonya evésekor a gyümölcs bevonatot képez fogainkon, amelyen a fogszuvasodást okozó baktérium nem tud megtelepedni.

Ráadásul az áfonyalé plakkbomlasztó hatással bír, mert megakadályozza a glukán kialakulását, ami a plakk egyik legfőbb összetevője. (A plakk pedig, mint tudjuk, azért veszélyes, mert rengeteg baktérium nyüzsög benne, ráadásul ha elmeszesedik, fogkő lesz belőle.)

Egyen vagy igyon hát bátran vörös áfonyát! Arra azonban ügyeljen, hogy ha készen vett készítményt fogyaszt, abban ne legyen cukor vagy a fogakra ártalmas édesítőszer, mert akkor oda a jótékony hatás.

(forrás: itt)

Kiemelt cikkek