A kezelésekről

Állkapocsízületi problémákkal küzdő páciens komplett ellátása

Állkapocs Ízületi Problémák Eset 09

Mit jelent a gnatológia?

A gnatológia a fogászat talán leggyorsabban fejlődő, és egyik legújabb területe, mely az állkapocsízület (TMI) helyzetével, annak mozgásaival, problémáival (TMD) foglalkozik. Amíg nincs vele problémánk nem is tudjuk, nem foglalkozunk vele, hogy van ilyen ízületünk, pedig a rágás és a beszéd bonyolult állkapocsmozgásait ez biztosítja, és egyben kapcsolatot teremt az állkapocs és a koponya között.

Állkapocs-ízület.png#asset:49438


A fogazat, a myofascialis rendszer (rágóizmok, inak, szalagok) és a szorosabban vett állkapocsízület kényes egyensúlyban van egymással. Ha a fogazat valami miatt megváltozik, akár fiziológiás/patológiás kopásról legyen szó vagy fogvesztés, trauma, vagy akár egy új fogtömés,  új fogpótlás miatt, ez az állkapocs mozgásának, pozíciójának a megváltozását okozhatja. Elég egy tized milliméteres eltérés is ahhoz, hogy az állkapocs ne találja meg a nyugalmi pozícióját, megfelelő kényelmes helyzetét és ez állandó szorításhoz, csikorgatáshoz vezethet, ami a többi fog kopását, az izmok és az állkapocsízület deformálódását eredményezi, mely gyakran sokáig nem okoz panaszt, csak később jelentkeznek a tünetek. Ebből is látszik, hogy nagyobb fogpótlások készítésekor mennyire fontos a gnatológiai bemérés, az individuális állkapocs helyzet és annak mozgásainak feltérképezése.

Amikor az állkapocsízület valamilyen rendellenes mozgás, feszülés, nyomás miatt sérül, deformálódik, kopik, az megnyilvánulhat fültájéki tompa, esetenként heves fájdalomban, szájnyitási rágási nehézségekben, az állkapocs mozgását kísérő kattogásban, furcsa, recsegő-ropogó hangokban, fülfájásban illetve migrént, fülzúgást is okozhat és alvászavarok kiváltó oka is lehet. Mivel a tünetek hosszú távon alakulnak ki, ezért gyakran a javulás, gyógyulás is sok időt vesz igénybe. Több hónapig is eltarthat, türelmet igényel mind a páciens, mind az orvos részéről, de általában látványos eredménnyel zárul. Szükség lehet speciális gyógytornára, egyénre szabott éjszakai sín hordására, akár megfelelő fogszabályozó készülék, illetve fogpótlás elkészítéséhez is. Ilyen esetekben speciális bemérésre van szükség, amihez úgynevezett nyílhegyrajzoló készüléket, arcívet, pozíciós harapásokat használunk és segítségül hívhatjuk a legmodernebb, erre a célra létrehozott készüléket: az ARCUSdigmát. 

Arcus-digma.jpg#asset:49440


Az állkapocs helyzetének mozgásának megállapítására, esetleges hibáinak felderítésére az ARCUSdigma rendszer szolgál. A KaVo ARCUSdigma egy elektronikus regisztrációs rendszer, amely 3 dimenziós ultrahangos-méréseken alapul, a páciens egyéni alsó állkapocs mozgásait méri a koponyához viszonyítva, minden szükséges beállítási értéket kiszámít a fogtechnikusok számára, amelyek az artikulátor programozásához és az egyedi, funkcionális fogpótlások készítéséhez szükségesek.

Arcus-digma-02.png#asset:49441


Állkapocsízületi problémákkal küzdő páciensünk esetbemutatása

Ismerje meg Dr. Sápi Béla fogászati klinikánk gnatológiai specialistájának legújabb esetét!

Páciensünk azért kereste fel fogászatunkat, mert évek óta állkapocsízületi problémákkal küzdött, melyek miatt fogai ápolását is elhanyagolta. Első találkozásunkkor szájnyitási nehézségekre, szimmetrikus állkapocsízületi kattogásra és éjszakai parafunkciós mozgásokra (csikorgatás, szorítás) panaszkodott, melyek megnehezítik mindennapjait.

Klinikai és radiológiai vizsgálatok alapján megállapítottam, hogy a túlterhelés (parafunkciók) jelei látszódnak a fogain is: abfrakciók -nyaki kopások és attríciók – rágófelszíni kopások is kifejezettek voltak. Harapása igen bizonytalan tartományban mozgott, nem volt egy stabil helyzet, melybe határozottan össze tudott volna zárni (csak kereste a megfelelő pozíciót.) TMI vizsgálat során reciprok crepitációt (kattanás nyitáskor-záráskor is), myofascialis eltéréseket (hypertrófiás musculus masseter – túlterhelt rágóizom) és beszűkült mozgáspályákat találtam. Emellett sajnos a nem megfelelő szájhigiénies szokások miatt a fognyakak „sérült” részein szuvasodások is megjelentek illetve a bal alsó hatos és a jobb felső hetes foga már oly mértékben destruálódott, hogy eltávolításukra volt szükség.

Állkapocs-ízületi-problémák-eset-01.png#asset:49442Állkapocs-ízületi-problémák-eset-02.png#asset:49443


A nagy kiterjedésű szuvasodások ellátására és a harapási forma, és ezzel együtt az ízületi panaszok megszűntetése céljából full kontúr cirkón pótlást terveztem, melyet individuálisan az ARCUSdigma készülék segítségével készítettem el, mely rendelőnkben is megtalálható.

Első lépésként előkészítettem a fogakat a pótláshoz (szuvas léziók eltávolítása, csonkkiegészítések kompozit-tömőanyaggal, csonkpreparálás) és levettem a szükséges lenyomatokat. 

Állkapocs-ízületi-problémák-eset-03.png#asset:49444Állkapocs-ízületi-problémák-eset-04.png#asset:49445Állkapocs-ízületi-problémák-eset-05.png#asset:49446


Majd ezt követően arcívvel meghatároztam a felső állcsont koponyához való elhelyezkedését, intraorális rajzolóeszközzel a felső és az alsó állcsont egymáshoz való viszonyát, majd az Arcus Digma készülékkel az individuális mozgáspályákat. Ez mind szükséges ahhoz, hogy egyedi, az egyén számára legkényelmesebb fogpótlás elkészülhessen, melytől jelen esetben a páciensünk panaszainak rendeződését vártam.

Állkapocs-ízületi-problémák-eset-06.png#asset:49447
Állkapocs-ízületi-problémák-eset-07_c.png#asset:49461
Állkapocs-ízületi-problémák-eset-08_c.png#asset:49462Állkapocs-ízületi-problémák-eset-09.png#asset:49451


Ezek segítségével készült egy hosszútávú ideiglenes pótlás a fogtechnikai laboratórium által, melyet a páciens 3 hónapon át hordott, természetesen szoros nyomonkövetés, kontrollok mellett. Ennyi idő alatt a páciens panaszai nagyrészt meg is oldódtak.

Állkapocs-ízületi-problémák-eset-10.png#asset:49452Állkapocs-ízületi-problémák-eset-11.png#asset:49453


Miután a pácienssel megbizonyosodtunk a pótlás funkcionalitásának sikerességéről, készre kértük a fogtechnikai laborból azt a cirkónium pótlást, mely a kisebb korrekciókon átesett ideiglenes pótlás tökéletesen pontos mása lett.

Állkapocs-ízületi-problémák-eset-12.png#asset:49454Állkapocs-ízületi-problémák-eset-13.png#asset:49455


A páciens az elért eredménnyel mind funkcionálisan, mind esztétikailag azóta is maximálisan elégedett.

Állkapocs-ízületi-problémák-eset-14.png#asset:49456Állkapocs-ízületi-problémák-eset-15.png#asset:49457Állkapocs-ízületi-problémák-eset-16.png#asset:49458


Kiemelt cikkek

Kapcsolódó cikk

Kapcsolódó cikk