Fogászati kérdések

Amit tudnia kell a fogászati kontrollokról

Miért van szükség fogászati kontrollra

Milyen fogászati kontrollok vannak?

Alapvetően kétféle kontroll létezik. 

Az egyik esetben egy konkrét beavatkozás kapcsán kell újra felkeresnie a rendelőt, hogy a kezelőorvosa megbizonyosodjon arról, hogy minden rendben van. 

A másik kontroll független a kezelésektől: a javallat szerint ugyanis félévente, évente akkor is érdemes felkeresnie a fogászatot, ha nincs semmilyen tünete vagy panasza. Ez a típusú kontroll a megelőzést szolgálja.


Miért van szükség fogászati kontrollra?

Most csak a második fajtáról beszélünk, hiszen az első esetben az ok nyilvánvaló: a kezelés utánkövetése miatt kerül rá sor.

A megelőzést szolgáló kontrollra azért van szükség, mert a legtöbb fogászati probléma – a szuvasodás, ínygyulladás, tasakképződés – eleinte nem jár fájdalommal, és a többi tünet sem kifejezett. Ám a szakember a gondos szájüregi vizsgálat során észleli és orvosolja a problémát. Ebben a stádiumban sokkal gyorsabban, kevesebb „macerával” járó kezeléssel lehet megszabadulni a kellemetlenségektől, mint ha elhanyagolná a problémát.


Mennyi időnként van szükség fogászati kontrollra?

kontroll.jpg#asset:35219

A fogorvosok egyetértenek abban, hogy ideális esetben félévente érdemes megvizsgálni a szájüreg állapotát. 

 Az egyéni esetek azonban ettől eltérhetnek. 

Ha valaki tudja, hogy a neki 2-6 havonta már tekintélyes mennyiségű fogkő szokott felhalmozódni a fogain, annak sűrűbben kell látogatnia a rendelőt. Ha valakinek évek óta bevált, hogy csak évente egyszer ül be a fogorvosi székbe egy ellenőrzésre, akkor neki az évenkénti látogatás lesz megfelelő.


Mennyibe kerül a fogászati kontroll?

A kontroll önmagában nem kerül pénzbe. Ha Ön felkeresi a fogorvost, és az úgy találja, hogy minden rendben van a fogaival és az ínyével, és nincs szükség új panorámaröntgenre sem, akkor Ön nem fizet semmit. Ám ha - például - kiderül, hogy például az egyik foga szuvasodik, és fogtömésre kerül sor, akkor a kezelés árával lesz könnyebb a pénztárcája.

Kiemelt cikkek