Fogászati kérdések

Apró elváltozásokat észlel a szájüregében?

Apró elváltozásokat észlel a szájüregében?

A szájüregben gyakran jelennek meg kisebb elváltozások. Például duzzanatok, pörsenések, húzódó-fájdalmas részek, kinövések. Időnként arra is felfigyelhet, hogy egy területnek más a színe, tapintása, mint amit megszokott.

Többnyire ártalmatlan jelenségekről van szó

Szeretnénk megnyugtatni Önt: ezeknek az elváltozásoknak a döntő hányada ártalmatlan jelenség vagy kísérőjelenség: afta, vírusfertőzés vagy múló mirigygyulladás okozza őket. Várjon néhány napot, és szinte bizonyosan el fognak múlni! 

Különösebb kezelésre nincs szükség, de ha szereti a természetes megoldásokat, az immunrendszerét erősítő élelmiszerek (például gyógyteák, vitamindús friss zöldségek, gyümölcsök) vagy készítmények (immunrendszert erősítő cseppek) segítenek szervezetének a kellemetlen tünetek okát megszüntetni.

Ám legyen résen!

Fontos: ha a tünetek pár napon belül nem múlnak el, sőt, fokozódnak, esetleg fájdalommal, vérzéssel járnak, netán párhuzamosan a fül vagy a torok területén is jelentkeznek hasonló tünetek, feltétlenül keresse fel kezelőorvosát vagy háziorvosát! 

Minden komoly betegség esetében döntő fontosságú lehet, hogy milyen korai stádiumban fedezik fel.

Fontos, hogy őszintén és részletesen beszámoljon a tünetekről, főleg a fájdalomról. A látható elváltozásokat a kezelőorvosa is észleli, ám a fájdalomról csak akkor szerez tudomást, ha elmondja neki. Ha komolyabb betegség gyanúja merül fel (például szájüregi daganaté), azonnal a tettek mezejére lehet lépni.

A kontrollok jelentősége

A fogorvos rendszeres felkeresése a daganatok kiszűrése miatt is fontos, nemcsak a kezdődő szuvasodás, ínygyulladás felderítése miatt. Ne feledkezzen meg Ön sem a félévente, de legkésőbb évente esedékes kontrollról!

Kiemelt cikkek