Megelőzés

Az arcüreggyulladás okai és kezelése: fogászati eredetű is lehet

Arcüreggyulladás_szinuszitisz_okai

Mi a különbség a krónikus és az akut arcüreggyulladás között, és mikor állhatnak a megbetegedés hátterében fogászati okok? Hogyan enyhíthetőek a tünetek, és mi várhat ránk a fogorvosnál?

Arcüreggyulladás, azaz szinuszitisz okai

Az orrmellék üregek szoros anatómiai összektöttetésben vannak az orrjáratokkal. Az orrmellék üregek: a homloküreg, a rostaüreg rendszer, az iköböl és az arcüreg. Ez utóbbi a középső és az alsó orrkagylók között nyílik az orrüregbe. Légüregek, amelyek nyálkát termelnek, hogy nedvesen tartsák az orr belsejét, és védelmet nyújtsanak a por, az allergének és a szennyező anyagok ellen. Az arcüreggyulladás akkor lép fel, amikor a nyálka felgyülemlik, és az orrmelléküregek irritálódnak és begyulladnak. Az arcüreggyulladás vagy együtt jár rinitisszel, azaz az orrnyálkahártya gyulladásával, vagy az üregbe benyúló felső kis vagy nagyörlő fogak gyökereinek gyulladása tarja fent. Ez utóbbi legtöbbször egyoldali folyamat. A kétoldali folyamat inkább fül orr gégészeti eredetre utal.

Mi okozza az arcüreggyulladást?

Az arcüreggyulladás különböző tényezőkre vezethető vissza, de alapvetően az okozza, hogy a nyálka megreked az arcüregekben, ez pedig lehetővé teszi a baktériumok elszaporodását. A leggyakoribb ok a vírus, de bakteriális fertőzés is vezethet arcüreggyulladáshoz.

Kiváltó ok lehet még

 • az allergia,
 • az asztma, valamint
 • a levegőben lévő szennyező anyagok, például vegyi anyagok vagy más irritáló anyagok.

Gombás fertőzések és penészgombák is kiválthatnak gombás arcüreggyulladást.

Az arcüreggyulladás tünetei és típusai

Az arcüreggyulladásnak különböző típusait különböztetjük meg.

 • Az akut arcüreggyulladás (sinusitis maxillaris acuta) átmeneti jellegű, és leginkább náthánál és szezonális allergiánál fordul elő. A tünetek általában 7-10 napon belül elmúlnak, de akár 4 hétig is eltarthatnak.
 • Krónikus arcüreggyulladásról (sinusitis maxillaris chronica) akkor beszélünk, ha a tünetek több mint 12 hétig tartanak, vagy egy éven belül háromszor visszatérnek. A közepesen súlyos vagy súlyos asztmások több mint fele szenved krónikus sinusitiszben.

Az arcüreggyulladás gyógyulási ideje az arcüreggyulladás típusától függ.

A heveny és a krónikus arcüreggyulladás ismertetőjelei

A tünetek attól függően változnak, hogy a betegség mennyi ideig tart és mennyire súlyos.

A tünetek közé a következők tartozhatnak:

 • nyomásérzet és fájdalom az arcüregben;
 • érzékenység és duzzanat a szem, az orr, az arc és a homlok körül;
 • bedugult orr;
 • orrfolyás;
 • csökkent szaglás és ízérzékelés;
 • köhögés;
 • láz;
 • rossz lehelet;
 • fáradtság;
 • fogfájás.

Krónikus arcüreggyulladás esetén a tünetek 12 hétig vagy tovább is fennállhatnak gennyes, elszíneződött orrváladékkal, fájdalmas nyomásérzettel, lüktetéssel az arcüregben, illetve lázzal, fejfájással, fáradtsággal.

Az arcüreggyulladás kezelése

A legtöbb arcüreggyulladásos esetet vírusfertőzés okozza, ami vény nélkül kapható gyógyszerek és otthoni gyógymódok segítségével is enyhíthető. A sinusitis maxillaris acuta kezelése esetében fontos lehet a felgyülemlő váladék eltávolítása például orrmosó segítségével, hogy elkerülhető legyen az arcüreg felszúrása.

Fontos még a megfelelő pihenés, de segíthet a meleg borogatás is, és ne feledkezzünk meg a folyadékpótlásról sem! Az orrspray-k ugyan segíthetnek a gyulladás kezelésében, de hosszú távú alkalmazásuk káros utóhatásokhoz vezethet, így a használatukat korlátozzuk pár napra!

Arcüreggyulladásra gyógyszer

Ha a tünetek néhány héten belül nem javulnak, akkor valószínűleg bakteriális fertőzés alakult ki, amellyel orvoshoz kell fordulni, és valószínűleg antibiotikumos kezelésre lesz szükség. A krónikus arcüreggyulladás kezelése esetén viszont az antibiotikumok valószínűleg nem segítenek, mivel a betegség nem baktériumok miatt alakul ki. Ilyen esetekben például a poratka, a pollen és más allergéneknek való kitettség csökkentése enyhítheti a tüneteket.

Arcüreggyulladás ellen inhalálás

Számos légúti betegségen, így az arcüreggyulladás panaszain is enyhíthet az inhalálás. Forraljunk hozzá egy kis vizet, majd hajoljunk a gőz fölé óvatosan, kellő távolságot tartva, hogy nehogy túl forró legyen a gőz, amit belélegzünk. A kamillás gőzölés arcüreggyulladásra különösen népszerű, de bizonyos gyulladáscsökkentő illóolajak, például a teafaolaj, az eukaliptusz vagy a borsmenta is serkenthetik a szervezet öngyógyító mechanizmusait.

 

Az arcüreggyulladás szövődményei

Bár az arcüreggyulladás legtöbbször nem jár szövődményekkel, ritkán azonban súlyos komplikációk is felléphetnek, mint például

 • agyhártyagyulladás
 • csontvelőgyulladás, illetve
 • ha a fertőzés átterjed a szemgödörre, az látáscsökkenést vagy akár vakságot is okozhat.

Ezért is fontos, hogy ne hagyjuk kezeletlenül a betegséget, elhúzódó eseteknél pedig mindenképp forduljunk orvoshoz!

A fog eredetű arcüreggyulladás és kezelése

Nemcsak légúti fertőzések okozhatnak arcüreggyulladást, hanem fogászati eredetű fertőzések is, mivel az arcüreg nagyon közel esik a fogakhoz, ami bizonyos esetekben lehetővé teszi a fertőzés terjedését. Az előrehaladott szuvasodással járó vagy elhalt idegszövetű fogak fertőzése ugyanis elérheti a gyökércsúcsot, majd az arcüreget is, de ritka esetekben egy foghúzás vagy fogászati implantáció is okozhatja az arcüreget bélelő úgynevezett Schneider-membrán perforációját, ami arcüreggyulladáshoz vezethet a fentiekben felsorolt tünetekkel.

Odontogén sinusitis, azaz fogászati eredetű arcüreggyulladás esetén gyakran hosszú ideig tartó antibakteriális gyógyszeres kezelésre van szükség, de szükség lehet gyökérkezelésre, a fogtályog eltávolítására vagy akár az érintett fog kihúzására is. Korábban úgy gondolták, hogy az odontogén, vagyis fogászati sinusitis az összes arcüreggyulladás 10%-át teszi ki, ám a legújabb vizsgálatok szerint a krónikus bakteriális arcüreggyulladások 40%-a fogászati eredetű lehet.

Elhúzódó arcüreggyulladással küzd, amelynek nem találják az okát? Keressen bennünket telefonon, vagy kérjen konzultációt bejelentkezési űrlapunkon, hogy megtaláljuk az esetleges fogászati problémákat, és a lehető legjobb és legprofibb kezelést nyújthassuk Önnek.

Kiemelt cikkek