Érdekességek

Az afta

Afta

Mit tehet, ha afta keletkezik a szájában?

Az afta bosszantó, ám többnyire ártalmatlan képződmény, amely a száj nyálkahártyáján keletkezik. Ha pár évente egyszer tapasztalja magán az afta megjelenését, nincs oka aggodalomra. Ha azonban jóval sűrűbben, két-három havonta visszatérnek a kellemetlen, égő hólyagocskák, érdemes kivizsgáltatnia magát.

Mi okozza az aftát?

Ma még nem létezik megnyugtató válasz arra, mitől jelenik meg a szánkban ez az apró, bosszantó kis dudor. A lehetséges okok között szerepel 

  • a nyálkahártya mechanikai sérülése
  • a vitaminhiány, 
  • a stresszes életmód, 
  • az allergia és
  • a túl savas ételek-italok fogyasztása.

Mit tehet azért, hogy az afta gyorsabban eltűnjön a szájából?

Előfordulhat, hogy az afta oka egy rosszul záródó fogpótlás, amely folyamatosan dörzsöli a száj nyálkahártyáját. Ez esetben célszerű a fogászat felkeresése. Ám az afta oka nem mindig ennyire nyilvánvaló. Szerencsére az afták többsége magától is elmúlik 1-2 hét alatt. Ha mégsem így történne, konzultáljon háziorvosával!

Az afta kezelése

Néhány házi praktikát ajánlunk arra az esetre, ha szeretné egy kicsit felgyorsítani az afták elmúlását vagy megelőzni az újabbak keletkezését.

1, Ecsetelők, antibakteriális szájvíz – tiszta, fertőzésmentes környezetben a szervezet gyorsabban „eltakarítja” az aftákat.

2, Zsályafőzet – leforrázott zsályalevelekből készített főzettel naponta egyszer-kétszer érdemes öblögetni.

3, Aloe vera – sokan tartanak otthonukban aloe vera növényt, éppen az ilyen előnyök miatt. 

aloe-vera-01.jpg#asset:38889

A gyulladáscsökkentő és más jótékony tulajdonságairól híres aloe vera szárának belső, zselés anyagából kenjen egy keveset az aftára, hogy meggyorsítsa a gyógyulást.

4, Szódabikarbónás vagy sós vizes öblögetés – az antibakteriális szájvizekhez hasonlóan ezek az öblögetők is segítenek tisztán tartani a szájüreget. Ügyeljen arra, hogy a szódabikarbónás vagy sós víz ne legyen tömény, sőt kifejezetten enyhe oldat legyen, és öblögetés után ne nyelje le a folyadékot!

Továbbá fontos az is, hogy 

  • felülvizsgálja étkezési szokásait, és mérsékelje a túlzottan savas életek-italok fogyasztását,
  • csökkentse vagy abbahagyja a dohányzást, 
  • és ha stresszes időszakot él át, próbáljon ki valamilyen lazító technikát vagy sportot a feszültség enyhítésére.

Kiemelt cikkek