Érdekességek

Az alma jót tesz a fogaknak? Vagy éppen ellenkezőleg?

Az alma jót tesz a fogaknak? vagy éppen ellenkezőleg?

Az alma az egyik legegészségesebb gyümölcsünk. Egyen minél gyakrabban friss, zamatos almát, lehetőleg akkor, amikor szezonja van! Ám nem árt, ha egy-két dolgot észben tart, ha ügyelni szeretne fogai épségére.

Jó hírek

Nézzük előbb a jó híreket, vagyis miért és hogyan tesz jót szájüregünk egészségének ez a fantasztikus gyümölcs.

Evés-ivás egyben

Az alma csodálatos gyümölcs, tele antioxidáns hatású anyagokkal és vitaminokkal. Természetesen minél frissebb almát eszik, annál több jótékony hatása tud érvényesülni. Ráadásul igen lédús gyümölcs, fogyasztásával egyúttal gondoskodik a folyadékbevitelről is. Az egész szervezetre gyakorolt pozitív hatások a szájüregben is jelentkeznek, így általánosságban is elmondható, hogy az alma jót tesz fogai és ínye egészségének. Ám ne álljunk meg az általánosságoknál!

A rágás haszna

Mivel a rágással megdolgoztatja az állkapocs csontállományát, azzal is jót tesz a szájüreg egészségének, hogy edzésben tartja a csontokat. A csontszövetben kapaszkodnak meg a fogaink, ezért egyáltalán nem mindegy, milyen állapotban van állkapcsunk csontállománya. Erre a célra egyébként más keményebb húsú gyümölcsök is remekül megfelelnek, például a körte.

körték_01.jpg#asset:32748

Fegyver a lepedék elleni harcban

Amikor almát eszik, a rágás során az almadarabok lesodorják a fogakról a régebben képződött lepedéket. Ebben segít az evés során bőségesebben termelődő nyál is. A lepedék a fogak egyik legnagyobb „ellensége” – hogy maradjunk a harcosabb szóhasználatnál -, mivel rengeteg kórokozó nyüzsög benne, többek között a fogszuvasodásért és ínygyulladásért felelős baktériumok is. A fogmosás elsődleges célja éppen a lepedék eltávolítása. Az alma tehát jó barátunk ebben a közdelemben!

Rossz hír

A sok jó dolog mellett azonban érdemes észben tartania az alábbiakat is.

Nem helyettesíti a fogmosást

Bár a fentiek azt sugallhatják, hogy az alma megoldja a fogtisztítás kérdését, szeretnénk leszögezni, hogy ez nem igaz. Az alma sok fronton támogatja a fogak és az íny egészségét, de nem tisztítja meg maradéktalanul a fogakat. Először is, nem rágunk át vele minden fogat, így a lepedékeltávolító szerepe nem mindenhol tud érvényesülni. Másodszor, a lepedék egy részét ugyan lemoshatja a fogunkról, de távolról sem az összeset. Harmadszor, a fogközöket nemhogy nem tisztítja meg, de a héja hajlamos beleragadni a fogak közé. Negyedszer, maga az alma is hagyhat maga után apró almadarabokat, rostokat a fogakon, amelyek maguk is a képződő lepedék részeivé válhatnak.

Az almát csak szükséghelyzetben használjuk arra, hogy többé-kevésbé letisztogassuk a fogakat, például akkor, ha nincs lehetőség fogmosásra. Ám mindvégig legyünk tisztában azzal, hogy bármilyen csodálatos gyümölcs is, a fogmosást nem helyettesíti.

Veszélyt jelenthet a fogzománcra

Az alma savassága felpuhítja a fogzománcot, amely a savas közegben igen sérülékennyé válik. Ezért legyen óvatos, amikor almát eszik, különösen, ha savanyúbb fajtáról van szó. Az egyébként igen kemény és ellenálló fogzománcban ilyenkor még a fogkefe sörtéi is kárt tehetnek, ezért almaevés után (is) tartsa be a félórás szabályt! Vagyis étkezés, ivás után várjon fél órát, és csak azután mosson fogat. 

Körülbelül ennyi idő kell ugyanis ahhoz, hogy a szájüreg pH-értéke visszaálljon a közel semleges értékre.

Összefoglalva: egyen rendszeresen almát, ám ne feledje, hogy a fogmosást nem ússza meg az alma után sem. Ám az ajánlott fél órát várja ki, mielőtt nekilát a fogápolásnak.

Kiemelt cikkek