Fogászati kérdések

Az éber szedáció

Dr sass tamás

Mi is valójában az éber szedáció, és mikor alkalmazzák? 

Erre a kérdésre szakértőnk, Dr. Dr. Sass Tamás válaszol, aki dentoalveolaris szájsebész és egyúttal arc-állcsont szájsebész szakorvos is.

Az altatásban végzett beavatkozások

altatasos-mutet.png#asset:33345

Képünkön az intratracheális narkózisban végzett szájsebészeti műtétre láthat egy példát. A páciensek valahogy így képzelik el az altatást: a beavatkozás során nincsenek öntudatuknál, egy speciális gép és aneszteziológus is felügyeli a folyamatot.

Az éber szedációt kissé ellentmondásos módon szintén az altatásfajták közé soroljuk, holott ilyenkor a páciens végig tudatánál van. Olyankor alkalmazzuk, amikor igazi, komoly altatásra nincs szükség, ám a beavatkozás hossza vagy kiterjedése indokolttá teszi, hogy az injekciós érzéstelenítők helyett egy általánosabb módszerre váltsunk.

Az eljárás lényege, hogy nitrogén-oxidul és tiszta oxigén keverékét, hétköznapi nevén kéjgázt lélegez be a páciens. Ennek hatására a hangulata derűs lesz és a fájdalomérzet enyhül. Az USA-ban és Svédországban rendkívül elterjedt módszer a könnyű használat, a mellékhatások hiánya és a páciensek kellemes tapasztalata miatt. 

Az esetek döntő többségében aneszteziológus nem szükséges az éber szedáció elvégzéséhez, mivel a beavatkozást végző kezelőorvosnak éber szedációra jogosító szaktudása van. 

Kiemelt cikkek