Tények és tévhitek

Az igazi megoldás ínyvérzés ellen

 novinics zsófia

Sok páciensünk abban a tévhitben él, hogy fogínyvérzésre a reklámokból jól ismert fogkrémmárkák jelentenek valódi megoldást.

Ezt a tévhitet szakértőnk, Novinics Zsófia dentálhigiénikus oszlatja el.

A fogínyvérzés ellen ajánlott fogkrémek igen jó minőségűek, és enyhítik az érzékeny íny okozta kellemetlenségeket. 

Ám azt is tudnia kell, hogy a legtöbb esetben a vérző íny annak a jele, hogy a fogakra rakódott fogkőben elszaporodtak az ínygyulladást okozó baktériumok. 

A gyulladásban lévő íny könnyen vérezni kezd fogmosáskor (de akár étkezéskor is, amikor egy keményebb élelmiszerbe harap). Ha ezután ínyvédő fogkrémmel mos fogat, azzal enyhítheti a tüneteket, ám a baj okozóját, a fogkövet a legjobb fogkrém sem tudja eltávolítani!

Ehhez professzionális dentálhigiénés kezelés szükséges. Sajnos nem tudja megúszni a fogászati rendelő felkeresését, mert otthoni módszerekkel nem tudja leszedni a fogkövet. Az interneten a sok hasznos dolog mellett rengeteg csacska, sőt veszélyes tanácsot is lehet olvasni. A fogkő eltávolítására is mindenféle házi praktikát lehet találni. Ezek egy része ártalmatlan, egy másik részük viszont kifejezetten veszélyes a fogak vagy az íny épségére, ám a fogkövet egyik „tuti” módszerrel sem lehet biztonsággal eltávolítani. Erre csak egy szakember képes a megfelelő eszközök és tudás birtokában.

Ezért azt tanácsoljuk, hogy ha vérzik az ínye, használja bátran az ajánlott fogkrémeket, ám előbb-utóbb (inkább előbb, természetesen) hívja fel dentálhigiénikusát egy időpontért!

Kiemelt cikkek