A kezelésekről

Az íny melletti tasakok

Az íny melletti tasakok

Hogyan ismerheti fel, hogy tasakok alakultak ki ínyében?

Ha ínye egy bizonyos helyen szokatlanul megduzzad vagy kidudorodik, érzékeny, az érintett területen levő fog esetleg meglazul, az azt jelentheti, hogy az ínyben ún. tasakok alakultak ki. Ezek a tasakok az íny és a fogak között alakulnak ki.

 

Mitől dudorodik ki az íny, vagyis mi van a tasakokban?

Többnyire

  • ételmaradékok,
  • lepedék,
  • szuvasodás vagy egyéb okokból felszaporodott baktériumok és
  • gyulladásos szövetszaporulat töltik ki ezeket a tasakokat.

 

Hogyan keletkeznek ezek a tasakok?

Tipikusan úgy alakulnak ki, hogy a lepedékben, fogkőben vagy szuvasodási folyamat miatt felszaporodott baktériumok vagy egy bakteriális fertőzés révén a gyorsan szaporodó kórokozók lejutnak a fognyakhoz. Itt tasakokat képeznek, amelybe idővel a fent felsorolt anyagok (ételmaradékok stb.) is bekerülnek.

A bölcsességfogak körüli tasakok kialakulása egyébként különösképpen gyakori, mivel ezek a fogak helyezkednek el a szájüreg legmélyén, és sokszor nem könnyű megközelíteni őket a fogkefével. Ezért gyakran indulnak szuvasodásnak, vagy begyullad körülöttük az íny, és fájdalmas tasakok alakulnak ki.

 

Milyen egyéb jele lehet a tasakok képződésének?

Az íny kidudorodása és az érzékenység mellett a rossz lehelet is figyelmeztető jel lehet. Elég, ha elképzeli, milyen elegy rejtőzik ezekben a tasakokban: napok vagy hetek óta bekerült ételmaradványok, baktériumok, a fogakról lecsúszott lepedék – ez a massza bizony a legkevésbé sem egészséges, és bizony igen rossz szagú.

 

Mi a teendő, ha úgy látja, tasakok alakultak ki az ínyében?

Mivel ezek a tasakok maguktól csak igen ritkán múlnak el, érdemes azonnal parodontológushoz fordulnia, mert ha a bakteriális fertőzés továbbterjed, akár fogágybetegség is kialakulhat.

A szakember nyitott vagy zárt kürettel kitisztítja a tasakokat, és ha szükséges, akár gyógyszeres kezelést is előírhat.

Kiemelt cikkek