Érdekességek

Az ínygyulladás a világ 6. leggyakoribb betegsége

Az ínygyulladás a világ 6. leggyakoribb betegsége

Enyhe tünetek, súlyos következmények

A megduzzadt, érzékeny, fogmosáskor-harapáskor gyakran vérző íny nem tűnik olyan rémisztőnek, hogy azonnal tárcsázzuk a fogorvosunk számát. Pedig a viszonylag enyhe tünetek később akár a fogak elvesztéséhez is vezethetnek, és számos kutatás szerint az íny gyulladása növelheti a szívbetegségek és daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.

Egy tanulmány elszomorító eredményei

A Nemzetközi és Amerikai Fogászati Kutatási Társaságok még szeptemberben közzétették tanulmányukat, amelyben 20 év nemzetközi adatait elemezték, különböző korcsoportokra és nemekre lebontva.

37 ország 291 ezer lakosának adatai azt mutatták, hogy az ínygyulladás a világ 6. leggyakoribb betegsége. Ezenkívül kimutatták, hogy a kor előrehaladtával egyre gyakoribb, bár azon talán Ön is meglepődik, hogy leggyakrabban nem a 70, hanem a 38 éveseknél alakul ki! Ki tudja, mi lehet ennek az oka… Talán ebben a korban éri a legtöbb stresszhatás az embereket, és így a szervezet védekező képessége meggyengül, hamarabb alakul ki gyulladás. Talán más ok rejtőzik a háttérben – reméljük, a tudósok hamarosan ezt is kiderítik! 

Mindenesetre ha Ön a harmincas éveiben jár, érdemes még jobban odafigyelnie a megfelelő fogápolásra.

Miről ismerhető fel az ínygyulladás?

Az ínygyulladás tünetei egyébként nagyon könnyen felismerhetők. Az íny pirosabb, duzzadtabb és érzékenyebb, mint máskor, hajlamos vérezni, és a lehelet is egyre kellemetlenebbé válik. Ha ezeket a jeleket észleli magán, azt tanácsoljuk, mégiscsak emelje fel a telefont, és beszéljen meg egy időpontot fogorvosával!

(Forrás: itt)

Kiemelt cikkek