Érdekességek

Az ujjszopás és a fogszabályozás

Az ujjszopás és a fogszabályozás

Káros-e az ujjszopás?

Az ujjszopás sok kisbaba szokása: megnyugtatja őket, segít álomba ringatni magukat, vagy egyszerűen időtöltésként csinálják. Ám a rendszeres és hosszú ideig tartó ujjszopás bizony hatással van a fogakra, sőt, az állkapocs fejlődésére is! Könnyen kialakulhat az úgynevezett nyitott harapás: amikor a felső állkapocs metszőfogai nem érintkeznek az alsókkal. Vagy a fogsor dől meg, és a fogak kifelé vagy befelé állnak. 

Mikor jön el az ideje a leszoktatásnak?

Ha az ujjszopás tartós szokásként rögzül, és még évek múltával sem látszik úgy, hogy a kicsi fel akarna hagyni vele, akkor előbb-utóbb meg kell próbálnunk bevetni különféle trükköket.

A határt körülbelül 4-5 évnél húznánk meg. Ebben a korban érdemes komolyabb erőfeszítéseket tenni annak érdekében, hogy a kicsi minél kevesebbet szopja a hüvelykujját. Mivel a cumizásnak is megvannak a káros hatásai, a cumiról is ebben a korban kellene lemondani. 

Mutassuk meg egy fogszabályozó szakorvosnak!

Ha aggódik gyermeke megfelelő fejlődése miatt, és az a gyanúja, hogy a fogacskák vagy az állkapocs érintve van, akkor mutassa meg egy fogszakorvosnak!

Ilyen kicsiknél még nem beszélhetünk fogszabályozásról, ám kivételek akadhatnak, főleg, ha az állkapocs rendellenes fejlődéséről van szó. Ha a szakorvos nem látja ilyen súlyosnak a helyzetet, egy-két egyszerűbb eszközt azért ajánlhat a gyereknek. Ilyen például a pitvarlemez. Ezt a cumihoz hasonlóan kell szájba venni, és egy darabig ott tartani. Drámai változás nem érhető el vele, ám a kisebb rendellenességeken segíthet a száj körüli izmok megerősítésével. 

Néhány jó tanács a leszoktatáshoz

Ha az ehhez hasonló segédeszközök nem segítenek, akkor előbb-utóbb fogszabályozásra lesz szükség. Ezért érdemes lekötni a kicsi figyelmét, a kezét igénybe vevő játékokat adni neki, este pedig mesével és ringatással altatni, és közben gyengéden kivenni a kezét a szájából, valahányszor szopni akarja az ujját. 

Hosszú és nagy türelmet igénylő folyamat ez, de megéri odafigyelni! Az állkapocs és a fogsor elváltozásai nemcsak esztétikai problémát okoznak: beszédképzési nehézségek, ízületi gondok, rágási, harapási nehézségek is felmerülhetnek.

Kiemelt cikkek