A kezelésekről

A csapos fogpótlás menete és technológiai lehetőségei

Csapos fogpótlás

A fogpótlásoknál alapvetően arra törekszünk, hogy minél többet megőrizzünk az eredeti foganyagból. Azonban ha a fog túlzottan károsodott, előfordul, hogy önmagában nem alkalmas korona felhelyezésére. Ilyenkor csapos fogpótlást kell készíteni. Mi az a csapos fogpótlás/műcsonk, mik az előnyei, és hogyan zajlik a beavatkozás? Cikkünkből minden kérdésére választ kaphat!

A csapos fog felépítése

Ahogy már említettük, van úgy, hogy túlzottan károsodik a fog. Például egészen az ínyig letört a fogkorona. Ilyen esetekben nem lehetne koronát felhelyezni. Azonban ha egy csonkkal ellátott csappal megerősítjük a fog maradékát, akkor időtálló fogpótlást helyezhetünk fel rá. Így tartósabb eredményt kapunk. A csapos fog egy gyökérkezelt foggyökérből, egy beleragasztott csapból, illetve a rá felhelyezett fogkoronából áll.

A csapos fogpótlás típusai

A gyökércsap többféle anyagból készülhet. Amennyiben elegendő foganyag megmaradt, általában előre gyártott üvegszálas csapokat alkalmazunk. Az üvegszálas csapok számos előnnyel rendelkeznek. Egy ülésben behelyezhetők, rugalmasak, így kevésbé áll fenn a foggyökér szétrepedésének veszélye. Emellett fogszínűek és esztétikusak. 

Ha alig maradt foganyag, öntött gyökércsapokat kell használni. Ezek pontosan illeszkednek a páciens foggyökerébe, így nagyobb teherbírással rendelkeznek. Az öntött csapokat lenyomatvétel után készíti el a fogtechnikus fémből (nikkelmentes fém, arany, galvánarany) esetleg cirkónium-dioxidból. Hátrányuk, hogy két ülésre van hozzájuk szükség, és merevebbek, így könnyebben megrepeszthetik a foggyökeret.

csapos fogpótlás menete

A csapos fogpótlás menete

1. Vizsgálat

Minden fogászati kezelés egy alapos vizsgálattal indul. A kezelési terv elkészítéséhez a legtöbb esetben szükség van röntgen vagy panorámaröntgen vizsgálatra. Ez a fogágy állapotáról is információkkal szolgál. A vizsgálat során a fogorvos felméri, hogy mennyi menthető el a foganyagból, és mennyit kell eltávolítani. A foggyökér mérete, állapota, a korábbi gyökérkezelés sikeressége szintén felmérésre kerül.

2. Gyökérkezelés

A csap behelyezéséhez minden esetben szükség van gyökérkezelésre. A csap ugyanis a foggyökérbe kerül rögzítésre. Ha rossz a régi gyökértömés, ki kell cserélni. A gyökérkezelés mellett ebben a fázisban történik a fog szuvas, alátámasztás nélküli részeinek eltávolítása is.

3. A csap behelyezése

Az öntött gyökércsapokat a legtöbb esetben ragasztócementtel rögzítjük. Az üvegszálas csapokhoz ezzel szemben egy speciális adhézív technológiát alkalmazunk. A csapok kifelé álló, csonk részére kerül majd fel a fogkorona vagy híd.

csapos fog

4. A korona vagy híd felhelyezése

Amint kellőképpen rögzült a csonk, erre helyezzük fel a csonkot ragasztócementtel.

5. Kontrollvizsgálatok

Természetesen kontrollvizsgálatokra is szükség van. Fontos még továbbá a helyes fogápolási szokások kialakítása, mert nagyban hozzájárul a fog élettartamához.

A csapos fog élettartama

Az élettartam alapvető kérdés. A csapos fogak nem tartoznak a leghosszabb élettartamú fogászati megoldások közé. De ha ügyelünk a szájhigiéniára, jó pár évig kiszolgálhatnak minket. Az implantátum élettartama függ a fogágy állapotától is.

Mikor nem lehet alkalmazni a technológiát?

A csapos fogpótlás sajnos nem mindig jöhet szóba. Ha például a fog a fogíny alá letörik, és koronahosszabbító műtét nem merülhet fel, akkor valószínűleg búcsút kell mondanunk neki.

A rossz állapotban lévő, 8–10 mm-nél rövidebb, vagy görbe foggyökér szintén kizárja a csap elhelyezését. Ilyen esetekben ugyanis nem tudna rendesen tartani a foggyökér. A gyökércsúcs rezekción átesett fog gyökere nem minden esetben elég hosszú csapos megerősítéshez.

A fogágybetegség, fogínygyulladás és foggyulladás szintén kizáró tényező.

Az életkort is számításba kell venni. A gyerekeknél még nem elég széles a gyökércsatorna, idősekben pedig be tud szűkülni. Emellett az időseknél sokszor már rossz állapotban van a fogágy is.

Szeretne többet megtudni a csapos fogpótlásról? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kiemelt cikkek