Fogászati kérdések

A legjobb módszerek a csontképződés elősegítésére

Csontkepzodes elosegitese

Napjainkban már kevés olyan fogászati probléma van jelen, amelyre ne lenne megoldás. Az orvostechnológia fejlődésének köszönhetően, számos innovatív módszerrel orvosolhatók a szájüregben található kellemetlenségek. Mi történik azonban akkor, amikor hirtelen olyan megpróbáltatásokkal kell szembenézni, amelyre senki nem számított – például egy baleset következtében váratlanul letört egy fog?

Természetesen egy azonnali fogászati beavatkozásra van szükség. Jó hír, hogy az egyben funkcionális és esztétikai problémák fogimplantátummal már tökéletesen kezelhetők, azonban a végeredmény sikerességéhez szükség van a megfelelő csontállományra is. Ennek hiányában már nem annyira gördülékeny az eljárás, így érdemes megismerkedni a csontképződés elősegítésének hátterével és fontosságával.

Mikor fontos a csontképződés elősegítése fogászati szempontból?

A megfelelő minőséggel, mennyiséggel és sűrűséggel rendelkező csontállomány elengedhetetlen alapját képezi az egészséges ínynek, illetve a hiányzó fogak pótlásának. Ha ezzel a csontállománnyal nem rendelkezik a páciens, akkor további beavatkozás szükséges az implantátum behelyezése előtt vagy  során, azaz csontpótlást kell végezniük. Amennyiben a kliens  fogágybetegségben szenved, amely következtében a fogcsont kráterszerűen pusztulni kezd akkor regeneratív tasakműtétre lehet szüksége. 

A legtöbben már egy fogászati kezeléstől is megijednek, nem még, hogyha kettőre is szükség van. Ezen a ponton azonban megnyugtatjuk Önt, a fogcsontpótlás és a tasakműtét alatt a helyi érzéstelenítésnek köszönhetően szinte semmi nem érződik a folyamatból.

A csonthiány kialakulásáról röviden

A csontszövetek eltűnésének hátterében általában egy eltávolított/elvesztett fog áll. Ilyenkor ugyanis az „üres területen”, funkcionálisan nincs szükség tovább a meglévő csont mennyiségére és minőségére, hiszen a rágás folyamatában „indokolatlanná” válik, így végül felszívódik. Ezen túl azonban, a csontállományban fellelhető problémákra, bizonyos rendellenességek, illetve betegségek is hatást gyakorolhatnak – ilyen példa a fogágybetegség illetve az úgynevezett biotípus-valakinek vékony,keskeny állcsontja van. 

Az implantátummal ellátott  állcsoncsont csontmennyisége  kisebb mértékben sorvad, mert a fogakhoz hasonló terhelést kap az állcsont, újra funkcióba kerül az implántátum által

A csontpótlás technikai hátteréről

A fogbeültetések előtt történő csontpótlások technikai hátterét tekintve, érdemes néhány szót ejteni a csontpótlóanyagokról és –módszerekről.

A csontpótlóanyagok kategóriái és típusai

Az anyagok típusát górcső alá véve, két módon meghatározhatók az egyes kategóriák: 1) a kémiai összetételük, és 2) a forrásuk tekintetében. Ezeket tovább fejtve megkülönböztetésre kerülnek a sterilizált, állati/emberi eredetű–, a saját csontállományból származó, illetve a szintetikus csontpótlóanyagok. A beavatkozások során

–   az implantátum helyétől,

–   a csonthiány mértékétől,

–   a páciens anatómiai sajátosságaitól

függ, hogy végül a szakemberek mely típust alkalmazzák. Nagy mértékű csonthiány esetében  a páciens saját csontállományából nyeri az orvos a beavatkozáshoz szükséges csont mennyiséget. Legtöbbször  szájon belül vett csonttal, vagy csontpótló anyaggal valamint ezek együttes alkalmazásával megoldható a csonthiány pótlása. Extrém mértékű csonthiány esetén szájon kívülről (pl. csípőlapátból) szükséges csontot áthelyezni a szájüregbe.

A csontpótlás technikája

Nem mindegy, hogy a csontpótlás a felső vagy alsó állcsontot, elől(front), vagy hátul(őrlő) érinti, mert  ennek függvényében dől el a csontpótlás technikája.

A felső állcsont hátsó területe esetében nagymértékű csonthiány esetén csontablakot hoznak létre az arccsonton, majd egy speciális fogászati eszközzel megemelik az arcüreg alapját, hogy a csontpótló anyag es/vagy sajat csont könnyen a helyére tudjon kerülni. Gyakori, hogy ilyenkor saját csontból kinyert csonttal és/vagy szintetikus csontpótlóanyaggal végzik el a beavatkozást. Ezt nevezzük sinusliftingnek

Ha a fogbeültetés helye viszont az alsó állcsonton van vagy a felső frontterületen , akkor két technikáról kell szót ejteni. Az egyik alkalmával  onlay-plasztikát alkalmaznak- csontráépítés történik-, azaz a csontblokkot vagy a csontörlemény es csonpótló keverékét helyeznek el az állcsonton. A másik módszer, hogy megrepesztik az állcsontot es így szélesítik.

Még egy lépéssel közelebb a tökéletes mosolyhoz

A csontpótlás bármilyen anyaggal és technikával is készül, a végeredmény ugyanaz: az érintett páciens egy lépéssel közelebb kerül a tökéletes mosoly eléréséhez. A következő állomás a fogbeültetés, amelyet a 21. század egyik legnépszerűbb fogpótlási módszereként tartanak számon. Nem véletlen, hiszen ez az eljárás lehetővé teszi a mesterséges foggyökér beültetését, ezzel egyidejűleg pedig az összes elvesztett fog pótlását. Ennek jelentősége viszont nem kizárólag a tökéletes első benyomás elérése miatt fontos, sokkal inkább azért, hogy a hiányzó fog területén a csontállomány minősége és mennyisége kifogástalan, míg a fogsor szimmetrikus és esztétikus maradjon

A csontképződés elősegítéséről általánosságban

A megfelelő csontállomány szerepe fogászati szempontból, de általánosságban is ugyanolyan vitathatatlan. Az emberi csont hiába képes újraépíteni önmagát, a tempója lassú, nem beszélve arról, hogy az öregedés előre haladtával, tömege minden esetben csökken. A csontképződés elősegítése tehát minden szempontból fontos kérdéskör, amelyre a természetes erőforrások segítségével a mindennapokban is pozitív hatást lehet gyakorolni. Ennek tükrében

–   mindig figyeljen oda a kalciumban gazdag ételek fogyasztására, hiszen az egészséges csontok megőrzéséhez nélkülözhetetlen az ásványi anyagok rendszeres szervezetbe juttatása!

–   fogyasszon nagy mértékben vitaminokat, különös tekintettel a C–, D– és K–vitaminra! Amíg a C-vitamin elősegíti a csontképző sejtek termelődését, a D-vitamin segít beépíteni a kalciumot a csontokba, a K-vitamin pedig a kötőszövetek és a csontok anyagcseréjében vesz részt.

Kérje az Uniklinik szakembereinek segítségét!

Ahogyan az köztudott, az emberi szervezet egészségi állapota nagy hatást gyakorol a fogak minőségére is. Általánosságban ugyan összefoglalható egy-egy fogászati kezelés, azonban a gyógymód és a beavatkozás típusa már minden esetben személyre szabott. Ha további kérdések merültek fel Önben a csontképződés elősegítését, a fogcsontpótlást vagy netalántán a fogimplantátum behelyezését illetőleg, bátran keresse fel az Uniklinik munkatársait a teljeskörű tájékozódás érdekében!

Kiemelt cikkek