A kezelésekről

Amit a csontpótlásról tudni érdemes

Csontpótlás

Mi az a csontpótlás?

A csontpótlás lényege, hogy a sorvadt, leépült vagy elpusztult csontszövetet pótoljuk. A sikeres csontpótlás lehetővé teszi, hogy a korábban elveszített fog helyére néhány hónappal később implantátumot ültessenek be.

A csont pótlására autogén (saját csont), alloplasztikus (szintetikusan előállított) és xenogén (állati eredetű) anyagok használhatóak fel.

A saját csont leggyakrabban csípőcsontból, az állkapocs elülső részéről a retromandibularis területről esetleg a koponyatetőről származhat.

Az alloplasztikus anyagok :trikalcium-foszfátok, hidroxiapatitok, stb. Kisebb mennyiségű csont pótlására minden további nélkül alkalmasak.

Az állati eredetű csontpótló anyagok-xenogén csontpótlók- nagyon jól használhatóak, általában saját csonttal keverve.

Mikor van szükség csontpótlásra?

Csontpótlásra akkor van szükség, ha egy kiesett fog helyére nem lehet implantátumot beültetni, mert az állcsont csontszövete nem elég széles vagy hosszú, így nem alkalmas a terület az implantációra.

Ennek oka az alsó és a felső állcsonton más és más:

  • az alsó állcsonton az alsó kisőrlő fogak vonalától hátrafelé fut egy ideg, amely az állkapocsban, csontcsatornában helyezkedik el. Előfordul,
    különösen hosszabb fogatlanság esetén, hogy az ideg és a csontfelszín között rendelkezésre álló csontkínálat nem elegendően magas, vagy nem elegendően széles az implantátumok beültetésére.

  • A felső állcsont esetében a leggyakoribb eset az, hogy az arcüreg és a csont szájüreg felőli felszíne között található csontkínálat nem elegendő az implantátumok befogadására

  • ezen kívül előfordulhat, hogy bárhol, vagy akár mindenhol kevés a csontkínálat, nem elég vastag vagy magas az implantátumok befogadására rendelkezésre álló csontmennyiség.

  • bizonyos esetekben, ha a fogeltávolítás után nem végezhető el azonnal az implantáció, a foghúzás helyének feltöltésére is kiválóan alkalmasak a csontpótló anyagok. Segítségükkel olyan csontszövet képződik, amely azután alkalmas az implantátumok befogadására.

De minek köszönhető ez az állapot?

Magyarországon sajnos sokaknak van hiányzó foga. Egy fog eltávolítása után a rágás biztosította folyamatos terhelés hiányában állcsontunk egyre vékonyabbá, gyengébbé válik. Úgy kell ezt elképzelnünk, mint egy izmot, amit nem használnak – ahogy a csont nincs többé kitéve erőhatásoknak, elvékonyodik, és magassága is csökken. Mivel a folyamat a tapasztalatok szerint biztosan végbemegy, nem érdemes halogatni a fogpótlás készítését, mert idővel egyre kisebb esély mutatkozik egy egyszerű implantátum beültetésre kellő csontszövet hiányában!

A csontszövet pusztulásának másik gyakori oka a krónikus fogágybetegség (parodontitis), amelynek során a baktériumok egyre jobban elszaporodnak a fogágy szöveteiben, és egy idő után elpusztítják a fogat körbevevő csontszövetet is.

A csontpótlás menete

Megelőző állapotfelmérés

A csontpótlás előtt minden esetben szükség van egy alapos fogászati állapotfelmérésre. Ennek részét képezi egy CBCT felvétel, amely 3 dimenziós képet ad az állcsontok csontszövetének állapotáról. A fogorvos ezután tudja felmérni, hogy szükséges-e a csontpótlás, illetve, hogy milyen módon érdemes azt elvégezni.

Beavatkozás menete:

Az általában 30 perc – 3 óra közötti időtartamú műtét helyi érzéstelenítésben történik. Indokolt esetben altathatják is a pácienst. Erre általában akkor van szükség, ha az állcsont más részéről, a medencecsontból kinyert csontszövettel végzik a pótlást.

Eltérő az egyes csontpótlások típusa és műtéttechnikája. Tényező, hogy melyik állcsont(felső vagy alsó) melyik területén (elülső vagy hátsó), és, hogy mekkora mennyiségű csonthiány található. Hogy a szélessége vagy a magassága nem elegendő a csontnak, vagy akár mind a szélesség, mind a magasság problematikus a beültetés szempontjából.

A saját csont átültetésének egyik típusa csontblokk műtét . Ennél a módszernél a szájon belül máshonnan vett csontdarabot csavarokkal rögzítjük az állcsonthoz.

Az arcüregemelés (sinuslifting), a csontpótlás egyik speciális formája. A beavatkozás során a csontpótló anyagot vagy a saját csont és csontpótló anyag keverékét az arcüreg nyálkahártyája alá töltik be. Bár bonyolultnak hangzik az eljárás, rutinműtétről van szó.

Szükség esetén a saját csont vagy csontpótló anyag elhelyezése után annak szájüreg felé eső felszínét egy felszívódó membránnal zárják le, ami további védelmet nyújt a szövődmények ellen.

A műtét végén a seb összevarrása jelenti az utolsó lépést.

A műtét után érdemes egy-két napot pihenni, illetve két-három hétig mellőzni az intenzív testmozgást. A varratoknál érezhető fájdalom mellett előfordulhat, hogy a fogíny megduzzad, ebben az esetben érdemes borogatást, vagy gyulladáscsökkentő teát alkalmazni. Nyomkodni, masszírozni szigorúan tilos!

A csontpótlás után általában körülbelül 4,5-6 hónapra van szükség a csontosodáshoz, ennyi idő, mire a csontszövet alkalmassá válik implantátum beültetésére.

Biztonságos eljárás a csontpótlás?

A csontpótlás ma már rutin műtétnek számít, amely nagyon ritkán okoz nem várt komplikációkat. A csontpótló anyagok előállítása, tárolása, fertőtlenítése szigorú szabályok mentén történik, amelyek biztosítják, hogy semmilyen egészségre káros anyag ne kerülhessen a páciens szervezetébe.

A bakteriális fertőzés lehetőségét pedig antibiotikumokkal, illetve heti rendszerességű kontroll vizsgálatokkal lehet kiküszöbölni.

A csontpótlás ára

A csontpótlás ára függ a beavatkozás méretétől, összetettségétől , de a felhasznált csontpótló anyagok mennyiségétől és minőségétől is, általában kilencvenezer forint és két-háromszázezer forint között mozog. Pontos árat általában csak az állapotfelmérés után tudunk adni.

Kiemelt cikkek