Érdekességek

Cukor vagy méz? Vagy egyik sem?

Cukor vagy méz? vagy egyik sem?

A méz egészségesnek mondott élelmiszer, és több különleges tulajdonsággal bír. Az egyik, amin mindig elámulunk, hogy gyakorlatilag nem romlik meg. Állítólag találtak már 5000 ezer éves mézet, ami még mindig ehető volt! (Bár mi biztos nem jelentkeztünk volna tesztelőnek…)
A sok jó tulajdonság mellett lehangoló lehet, hogy a mézben található cukor ugyanúgy károsítja a fogakat, mint a finomított változat. 

„70% – 80%-ban glükóz (22-41%) és fruktóz (27-44%) keverék, további szénhidrát más cukor formájában. Az átlagos fruktóztartalom 38%, az átlagos glükóztartalom 30%. A méz kristályosodásának sebessége a hőmérséklet mellett a tartalmazott cukrok arányától is függ. A gyorsan kristályosodó, 3 nap alatt az üveg aljáig megszilárduló repcemézben a fruktóz-glükóz arány 3:2.” Wikipédia

Ez azt jelenti, hogy a méz jórészt kétféle cukorból, glükózból és fruktózból áll. Noha tartalmaz egészséges anyagokat is, például vitaminokat és ásványi anyagokat is, az egészségtudatos fogyasztó sokszor megdöbben, amikor meghallja, hogy szeretett és egészségesnek hitt édesítőszere, a méz, 70-80%-ban cukorból áll – és a finomított cukorhoz (szacharózhoz) hasonlóan káros a fogainkra.

De miért árt a cukor a fogaknak?

A fogakra valójában a szénhidrátok jelentenek veszélyt, de jó, ha tudja, hogy a cukor is szénhidrát! A szuvasodás mechanizmusa a következő. 

A szénhidrát- vagy cukortartalmú ételek egy része evés közben megtapad a fogakon. Az ételmaradékok a fogakon keletkező lepedék részeként kiváló táptalajt nyújtanak a baktériumoknak. A szénhidráttal (cukorral) táplálkozó kórokozók melléktermékként savat termelnek, amelyek súlyosan károsítják a fogzománcot, ezáltal fontos ásványi anyagok oldódnak ki belőle. A roncsolódott, megrongálódott fogzománc ezután már nem képes megvédeni a fog belsejét a káros baktériumoktól. A baktériumok tehát a folyamat következő állomásaként a fog belsejében fogják termelni a savakat, és azok tovább roncsolják a fogakat.

Tanulság

A fogakra nézve a méz és a finomított cukor is káros, sőt, valójában minden szénhidrát az. Ám sokat tehetünk az ártalmas hatások visszaszorításáért, ha étkezés után körülbelül fél órával fogat mosunk, nem elfeledkezve a fogközökről sem. A fogakon megtapadó ételmaradékok, a keletkező lepedék eltávolításával ugyanis hatékonyan megelőzhetjük a fogszuvasodást okozó baktériumok fogat roncsoló hatását.

Kiemelt cikkek