A kezelésekről

A direkt héjról dióhéjban

 mi a direkt héj

Az elmúlt időszakban egyre nagyobb szerepet kapott az esztétikai fogászat. Egyre többen keresik fel fogorvosukat egy szebb, vonzóbb mosoly reményében. Ennek megfelelően a beavatkozások célja sok esetben immár nem csupán a fogazat egészségi állapotának javítása, hanem a szép, szimmetrikus mosoly megteremtése. A direkt héj erre biztosít egy remek eszközt.

Mi a direkt héj?

A direkt héj  egy olyan fogpótlás, amely részben  befedi az adott fogat. A restaurációra használt tömőanyagot több rétegben viszik fel a fogra, célja, hogy eltüntesse a kisebb foghibákat, elszíneződéseket. A legtöbb esetben az első fogakra, az úgynevezett frontfogakra helyezik fel. Kíméletes, fájdalommentesen alkalmazható technológia. Fogtechnikai munkát nem igényel, így gyorsan el tud készülni.

Direkt héj vagy porcelán héj?

A héjaknak két fő típusa van, a direkt héj és az indirekt héj. Korábban a nagyobb léptékű javításokat csak az indirekt héjakkal  lehetett kivitelezni. Ezek porcelánhéjként is ismertek. Anyaguk leggyakrabban préskerámia.

A mai modern tömőanyagoknak hála a direkt héjak már majdnem ugyanolyan széleskörűen alkalmazhatók. 

Mik a porcelán héjak, illetve direkt héjak előnyei és hátrányai?

A porcelánhéjak vagy kerámiahéjak előnye, hogy jobban hasonlítanak az eredeti fogszínre, mint a direkt héjak többsége, és kevésbé kopnak el vagy sérülnek meg. Épp ezért kevesebb karbantartást is igényelnek. Hátrányuk, hogy felhelyezésükhöz 0,3-1 mm foganyagot el kell távolítani a fogak ajak felőli oldaláról.

A direkt héjak felhelyezéséhez a legtöbb esetben nincs szükség foganyag feláldozására és zománc lecsiszolására. Egyszerűbb technológia, mint a porcelánhéj, és egy direkt héj bármikor alakítható, kiegészíthető vagy javítható. Hátránya, hogy könnyebben kopik és sérül, mint a porcelán héj. Idővel mattá válhat, így újra polírozni kell.

Mikor ajánljuk a direkt héjakat?

 • Fogak közötti rész (diasztéma) pótlására

 • Fogfehérítésre nem reagáló frontfogak esztétikájának javítására

 • Bizonyos fogfejlődési rendellenességek esetén (pl. fluorózis)

 • Letört, sérült élű vagy nem megfelelő fogak restaurációjára

 • Bizonyos esetekben a letört fogkorona javítására

 • Ha nem akarunk ép fogzománcot feláldozni

 • Ha egyszerűbb megoldást szeretnénk

Kinek nem ajánljuk a foghéjak felhelyezését?

 • Súlyos harapási rendellenesség fennállásakor: ilyenkor először fogszabályozásra van szükség.

 • Erős éjszakai fogcsikorgatás (bruxizmus) esetén könnyen lepattanhatnak vagy eltörhetnek a héjak. Ez adott esetben éjszakai harapásemelővel akadályozható meg.

 • Nem megfelelő szájhigiéniával rendelkező pácienseknél.

 • Nagymértékben elszuvasodott frontfogak, illetve kevés megmaradt fogzománc esetén.

A direkt héj típusai

A direkt héjakat kiterjedésük alapján három fő csoportba sorolhatjuk. A részleges esztétikus direkt héjak a fogak külső felszínének csak egy részét borítják. Ezek a héjak csak a hibás vagy sérült részt takarják. A teljes esztétikus direkt héjak a fogak teljes első felszínét fedik. A csiszolás nélkül elkészülő esztétikus direkt héjak akkor készíthetők el, ha a fog beljebb helyezkedik el, így van elég hely, hogy a fog csiszolása nélkül héjat helyezzünk fel rá.

direkt héj

A direkt héjak elkészítésének menete

A direkt héjak elkészítését egy alapos tervezési folyamat előzi meg. Ezt a fogak előkészítése követi. Az előkészítés sok esetben csupán a fog tisztítását jelenti. Néha azonban szükség van a fog kismértékű felcsiszolására is. A következő lépésben izoláljuk a fogat, hogy ne érintkezzen a szájüreg nedvességével. Ehhez a legtöbb esetben az úgynevezett kofferdam-izolálást alkalmazzuk. Ezután következik a kondicionálás, ami előkészíti a fog felületét a ragasztóanyag minél jobb megtapadására. Felvisszük a ragasztóanyagot, és polimerizáljuk. Ezután a különböző színű rétegek (akár 6-7 is lehet) segítségével kialakítjuk a foghéjat. Majd végső simításként elvégezzük a héj polírozását, hogy valósághű, fényes felületet kapjunk.

Ha gondolkodik rajta, hogy esztétikai beavatkozásra lenne szüksége, bátran keressen meg minket, és kérjen konzultációs időpontot! Fogorvosaink segítenek az Ön számára legmegfelelőbb megoldás kidolgozásában.

Kiemelt cikkek