Esztétikai fogászat

Az esztétikai fogászati kezelések segítségével a hozzánk látogató pácienseink fogai nem csak szépek, hanem egészségesek is lesznek.

Esztétikai fogászat

Az esztétikai fogászat nem csupán a fogak természetességét és szépségét hivatott visszaadni, hanem a fogak tökéletes funkcionalitásának kialakításáért is felel. Szakembereink célja az, hogy pácienseink számára gyönyörű mosolyt és egészséges fogakat alakítsanak ki az esztétikai kezelések során. További kozmetikai kezelések segítségével pedig minden felmerülő egyéni igény megoldásában is segítünk.

Az esztétikai fogászat többféle fogászati kezelést foglal magában, mégis a leggyakrabban a fogkő-eltávolítást, a fogfehérítést, a fogszabályozást és a fogpótlást sorolja ide a köztudat. Ezeken túlmenően azonban számos olyan eljárást használunk, amelyek segítségével pácienseink életminőségét, általános közérzetét javítani tudjuk egy szép mosoly kísérete mellett.

Páciensbarát Fogászat Budapest
Esztétikai Fogászat Budapest

Az esztétikai fogászat alkalmazási területei

 • A fogszuvasodás megállításának érdekében esztétikus kompozit töméssel tömjük a fogat.
 • Ha a lyuk túl nagy kiterjedésű, fogbetétet (inlay/onlay) készítünk.
 • Kicseréljük a korábbi kezelésekből származó amalgám töméseket esztétikus, fogszínű, kompozit tömésekre.
 • Mosolytervezéssel segítünk megmutatni a frontfogak kezelés utáni állapotát.
 • A fogformát optikailag korrigáljuk: ez alatt a fogak hosszúságának és szélességének optikai megváltoztatását értjük.
 • Eltűntetjük a tág fogközöket héjak felhelyezésével.
 • Élpótlással helyreállítjuk a különféle balesetekből származó éltöréseket.
 • Fogszabályozással szabályos fogsort alakítunk ki és beállítjuk az ideális harapást.
 • Fogkő-eltávolítással megszabadítjuk a fogakat az elmeszesedett lepedéktől.
 • Fogfehérítést végzünk a fogak színének világosítása érdekében.
 • Fogékszert helyezünk fel a még csillogóbb mosolyért.

Az esztétikai fogászat célja​

Az imént felsorolt példákon keresztül is látható, hogy az esztétikai fogászatnak két célja van:

 • 1. Egyrészről anatómiailag korrigálja a fogak elhelyezkedését, hogy az állkapocs megfelelő terheléssel működjön, így kerülve el a később esetlegesen felmerülő állkapocs ízületi problémákat.
 • 2. Másrészről esztétikai szerepe van: szép fogakat, mosolyt és önbizalmat eredményez.

Ahhoz, hogy pácienseink számára  a legmegfelelőbb kezelést javasolhassukk a kívánt eredmény elérésének érdekében, előzetes konzultációra és állapotfelmérésre van szükség. Ekkor ismerjük meg az egyéni preferenciákat is. Feltérképezzük a korábbi fogászati problémákat és kezeléseket, röntgent készítünk, és meghallgatjuk a páciens egyéni kívánságait is.

Esztétikai Fogászat budapesti fogászati rendelőnkben

Esztétikai fogászati kezelések

A következőkben bemutatjuk azokat az esztétikai fogászati eljárásokat, amelyek segítségével a hozzánk látogató és szolgáltatásainkat igénybevevő pácienseink fogai nem csak szépek, hanem egészségesek is lesznek.

Esztétikus fogtömés

Fogtömést akkor alkalmazunk, amikor a fog szuvasodása még megállítható, mivel a baktériumok szaporodása nem tett benne visszafordíthatalan károkat. Ilyenkor a szuvasodást eltávolítjuk, majd esztétikus fogtöméssel zárjuk a fogfelszínt és visszaépítjük a fogat a legoptimálisabb állapotába, hogy a rágófunkciója is megfelelő legyen.

A korábban használatos amalgámtömések helyett úgynevezett esztétikus (kompozit) töméseket használunk, hogy a páciens számára a legszínhűbb árnyalatot adhassuk vissza. A kompozit egy fényre kötő speciális anyag: üveg- és porcelánszemcsékkel megerősített műgyanta. Tulajdonságai megtévesztésig hasonlítanak a fogzománcra, ezért tökéletes megoldást jelent fogtömés esetén. Az eredmény pedig magáért beszél: a harapás tökéletes, a szín pedig harmonizál a fog természetes színével, így szinte észrevehetetlen lesz. A nem színhű tömések cseréje is kivitelezhető esztétikus töméssel.

Mosolytervezés

A mosolytervezés egy kiváló eljárás annak érdekében, hogy a páciens előre láthassa, milyen lesz a mosolya az esztétikai kezelést követően. Ennek roppant nagy előnye, hogy még a kezelés megkezdése előtt lehet változtatni a kívánt végeredményen.

A mosolytervezés során lenyomatot veszünk a szóban forgó régióról, vagyis a mosolygáskor látható fogakról, és fotókat is készítünk a páciens mosolyáról. A lenyomat és a fotók alapján a fogtechnikus egy 3 dimenziós viaszmodellt készít. Ezt követően a fogorvos a viaszmodellt legtöbbször csiszolás nélkül fel is tudja helyezeni ideiglenesen a páciens fogaira. Ez a fogsormakett alkalmas arra, hogy megmutassa, milyen lesz a kezelés végén a páciens mosolya. Ez sokkal plasztikusabb eljárás, mintha csak egy számítógépes program által létrehozott kép alapján lehetne elképzelni a végeredményt!

Héjak

Amennyiben páciensünk nem elégedett a fogainak formájával, akkor a fogak elülső felszínére egy leheletvékony porcelán héjat helyezünk fel, amit veneernek nevezünk. Ez segít a fogforma optikai korrekciójában, illetve a tág és egyenetlen fogközök eltűntetésében.

Fogbetét: inlay és onlay

A hagyományos kompozitos tömés helyett fogbetétet (inlay) is készítünk. A kezelés során lenyomatot veszünk, majd az elkészült inlayt beragasztjuk. Ha a lyuk már túl nagy kiterjedésű, akkor onlay készül. A fogbetétek készülhetnek műanyagból, kerámiából vagy nemesfémből, például aranyból.

Esztétikus fogszabályozás

A fogszabályozás során a páciens fogainak sorbarendezéséről és az ideális harapás beállításáról gondoskodunk. A megfelelő harapás kialakításával sokkal biztosabb lesz a harapásunk és a rágásunk, csökken a metszőfogak és a szemfogak terhelése. A fogszabályozásnak köszönhetően a fogágy egészséges marad, elkerülhetők a további parodontológiai problémák. Nem mellesleg a fogszabályozás esztétikai kérdés is, hiszen a pácienseink önbizalma pozitív löketet kap a gyönyörű mosoly által.

Fogászatunkon a fogszabályozási módszerek minden területét magas szakértelemmel fedjük le. A kívánt eredmény elérésének érdekében kínálunk rögzített fogszabályozó készülékeket, kivehető készülékeket, de a láthatatlan fogszabályozásban is élen járunk.

Fogínykezelés

A fogínykezelés rendkívül fontos a fogászati kezelések során, hiszen fájó, gyulladt, vérző ínynél nem szabad elkezdeni az esztétikai, illetve a kozmetikai kezeléseket. Mielőbb fel kell tárni a problémákat, hogy a fogíny visszanyerje egészségét. A fogínyproblémák egy részét a fogkő-eltávolítás is megoldja. Az ínyplasztika pedig segít fognyaki ínyvisszahúzódások korrigálásában és az érzékeny területek lefedésével a fájdalmak teljes megszűntetésében.

Fogkő-eltávolítás

A fogkő elmeszesedett lepedék. Színe lehet sárgás, barnás, szürkés, de fehér is, amit a páciens életmódja és étkezési szokásai nagymértékben befolyásolnak. A fogkő azért alattomosan ártalmas, mert melegágya a kórokozóknak, többek között a fogszuvasodást okozó baktériumoknak. Továbbá az íny alatti nem látható részen is kialakul fogkő, ami fogínybetegségekhez vezethet.

A fogkő-eltávolítás vagy depurálás során egy ultrahangos készülékkel letisztítjuk a fogról a rárakódott fogkövet és lepedéket. Ennek a fogászati eljárásnak nemcsak az esztétikában, de néhány komoly betegség megelőzésében is nagy szerepe van. A fogkövet házi módszerekkel nem lehet eltávolítani! Ne is kísérletezzünk ilyesmivel, mert megsérthetjük az ínyet, illetve kárt tehetünk a fogzománcban!

Fogfehérítés a rendelőben, illetve otthon

A fogfehérítés célja, hogy a páciens világos színű, természetes árnyalatú fogsorral mosolyoghasson a világra. Ezt a fogászati kezelést főleg akkor ajánljuk, ha semmilyen más alaki, vagy funkcionális rendellenesség nem áll fenn.

 • A fogfehérítés elvégezhető egy ülésben a fogorvosi rendelőnkben alig másfél-két óra alatt, míg a fogakat akár 8-11 árnyalattal is fehérebbé varázsoljuk. 
 • Minél nagyobb a fogelszíneződés mértéke, annál gyorsabb és hatékonyabb módszer az orvosi fogfehérítés. 
 • Ez egy gyors és hatékony módszer, ami rövid ideig tartó fogérzékenységgel járhat – ezután viszont a fogzománc visszanyeri eredeti keménységét, a fogak pedig még könnyebben tisztíthatóvá válnak. 
 • A rendelőben végzett fogfehérítés nem károsítja jobban a fogakat az otthoni fogfehérítésnél.

Az otthoni fogfehérítésre is kiváló módszert tudunk javasolni pácienseink számára. Az otthon végzett fogfehérítésnél kevesebb az esélye a fogérzékenység kialakulásának, mivel lassabb, fokozatosabb kezelésről van szó. Ennek megfelelően viszont nagyobb odafigyeléssel és kényelmetlenséggel járhat: a fogfehérítő sínt minimum 4, de inkább 6 napon keresztül kell minden éjszaka, vagy napközben használni néhány órára.

Fogékszer

A fogékszer egy olyan apró kő, amely egy egészséges mosolyt még csillogóbbá tehet. A fogékszert csak teljesen hibátlan, fogászati szempontból tökéletesen karbantartott fogra lehet felhelyezni. A kő felragasztása előtt sokszor fogfehérítésre és fogkőeltávolításra is szükség van.

A kő felhelyezése során olyan technológiát alkalmazunk, hogy a fogzománc ne sérüljön. Ez a módszer az esztétikus tömések készítésénél használatos ragasztórendszer. Amennyiben páciensünk megunja fogékszerét, az maradéktalanul eltávolítható a fog felszínéről.

Budapest esztétikai kezelés a ragyogó fogakért.

Páciensbarát Fogászat Budapest

Legyen Önnek is esztétikus a foga és mosolya!

A természetes mosoly, az egészséges és szép fogak mindenkinek jól állnak. A munkában és magánéletben is önbizalmat nyújtanak az ápolt, fehér fogak!

Forduljon hozzánk bizalommal, legyen szó esztétikus tömésről, mosolytervezésről, fogbetétről, fogszabályozásról, fogkő-eltávolításról, fogfehérítésről vagy épp fogékszer felhelyezéséről!

Esztétikai fogászat budapesti rendelőnkben

Esztétikai fogászat Budapest szívében az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ szakemberei által! Dr. Balogh Brigitta konzerváló fogászat és fogpótlástan szakorvosa, Dr. Nagy Ádám konzerváló fogászat és fogpótlástan szakorvosa és Dr. Sápi Béla konzerváló fogászat és fogpótlástan szakorvosa várják Önt rendelőnkben. Online bejelentkező rendszerünkkel gyorsan és kényelmesen foglalhat időpontot. Kezdje el minél előbb a konzultációt, hogy esztétikai kezeléseink által javíthassuk életminőségét!

Dr. Balogh Brigitta
Dr. Nagy Ádám
Dr. Sápi Béla