Eltörhet-e a fogzománc?
A fogzománc testünk egyik legkeményebb anyaga.
Ám ez nem jelenti azt, hogy nem törhet is! Egy kemény ételféleség, például a pattogatott kukoricában található kemény mag elég lehet ahhoz, hogy a kemény, de merev fogzománc elhasadjon.
Óvakodjon a túl savas élelmiszerektől!
A sérülésveszélyt növeli, ha étkezés előtt erősen savas ételt vagy italt fogyasztottunk. A savas pH-érték ugyanis felpuhítja a fogzománcot, amely így még inkább ki van téve a sérülés veszélyének.
Ezért is szoktuk kiemelni, hogy étkezések után közvetlenül ne mossunk fogat. Az étkezés ugyanis már önmagában kitolja a szájüreg pH-értékét a savas tartományba, ilyenkor akár a fogkefe sörtéi is kárt okozhatnak a fogzománcban. Körülbelül fél óra elteltével a pH-érték nagyjából már visszaáll a normális – semleges – tartományba, ekkor már nyugodtan fogat moshatunk.
Vigyázzon saját fogaira!
A fogpótlások manapság már hihetetlenül jó minőségűek, és igaz ugyan, hogy a savas közeg nem jelent olyan veszélyt rájuk, mint a saját fogakra – de a saját fog mégis nagy érték. Vigyázzon rájuk!