Tények és tévhitek

Ez is tévhit! Egy gyerek, egy fog

Ez is tévhit: egy gyerek, egy fog

Régi és erősen berögződött tévhitről van szó, amelyet a tapasztalatok is látszólag megerősítenek: a gyerek elszívja az anya kalciumát, ezért mozognak oly gyakran a kismamák fogai, sőt, ezért esnek ki.

De vajon tényleg törvényszerű, hogy a gyerekvárás ideje alatt elveszítsük a fogainkat?

A várandósság ideje alatt valóban gyakran lépnek fel fogászati problémák, nem ritka a fogak kilazulása, szélsőséges esetben elvesztése sem.

Ennek hátterében azonban nem az áll, hogy a magzat „elszívja" a mama kalciumát! Sokkal inkább arról van szó, hogy a terhesség alatt változás áll be a kismamák hormonális rendszerében, és a bonyolult élettani folyamatok egyik következménye, hogy a várandós hölgyek körében gyakoribb az ínygyulladás. Ez olyannyira elterjedt jelenség, hogy külön nevet is kapott: terhességi ínygyulladásnak hívják. 

Az ínygyulladás a kezdetekkor enyhe és ártalmatlan dolognak tűnik. Az íny kissé pirosabb, kissé duzzadtabb, érzékenyebb, esetleg pár csepp vért észlelünk fogmosáskor vagy egy keményebb élelmiszerbe harapáskor. Ám ha elhanyagoljuk, akkor a beteg íny egyre kevésbé tudja ellátni a fogak megtámasztásának funkcióját, és a fogak elkezdenek kilazulni, enyhén, majd egyre jobban mozogni. Ha a gyulladás átterjed a fogágy egyéb szöveteire is, akkor a károsodás már olyan nagy mértékű lehet, hogy az a fogak elvesztéséhez is vezethet.

Mi a megoldás? Gömbölyödő pocakkal se hanyagolja el a fogorvos felkeresését! Az ínygyulladás sokáig panaszmentes lehet, még a szokásosnál duzzadtabb, érzékenyebb íny sem mindig kelti fel az ember figyelmét. Ezért azt tanácsoljuk, még akkor is érdemes elmennie egy fogorvosi ellenőrzésre, ha úgy érzi, semmi baja az ínyének és a fogainak.

Kiemelt cikkek