Tények és tévhitek

Ez is tévhit! Egy gyerek, egy fog

Ez is tévhit: egy gyerek, egy fog

Régi és erősen berögződött tévhitről van szó, amelyet a tapasztalatok is látszólag megerősítenek: a gyerek elszívja az anya kalciumát, ezért lazulnak ki oly gyakran a kismamák fogai, sőt, ezért esnek ki.

De vajon tényleg törvényszerű, hogy a gyerekvárás ideje alatt elveszítsük a fogainkat?

A várandósság ideje alatt valóban gyakran lépnek fel fogászati problémák, nem ritka a fogak kilazulása, szélsőséges esetben elvesztése sem.

Ennek hátterében azonban nem az áll, hogy a magzat „elszívja” a mama kalciumát! Sokkal inkább arról van szó, hogy a terhesség alatt változás áll be a kismamák hormonális rendszerében, és a bonyolult élettani folyamatok egyik következménye, hogy a várandós hölgyek körében gyakoribb az ínygyulladás. Ez olyannyira elterjedt jelenség, hogy külön nevet is kapott: terhességi ínygyulladásnak hívják. 

Az ínygyulladás a kezdetekkor enyhe és ártalmatlan dolognak tűnik. Az íny kissé pirosabb, kissé duzzadtabb, érzékenyebb, esetleg pár csepp vért észlelünk fogmosáskor vagy egy keményebb élelmiszerbe harapáskor. Ám ha nem foglalkozunk vele, és nem keressük fel a fogorvost, akkor a beteg íny egyre kevésbé tudja ellátni a fogak megtámasztásának funkcióját, és a fogak elkezdenek kilazulni, enyhén, majd egyre jobban mozogni. Ha a gyulladás átterjed a fogágy egyéb szöveteire is, akkor a károsodás már olyan nagy mértékű lehet, hogy az a fogak elvesztéséhez is vezethet.

Mi a megoldás? 

Gömbölyödő pocakkal se hanyagolja el a fogorvos felkeresését! Az ínygyulladás sokáig panaszmentes lehet, még a szokásosnál duzzadtabb, érzékenyebb íny sem mindig kelti fel az ember figyelmét. Ezért azt tanácsoljuk, még akkor is érdemes elmennie egy fogorvosi ellenőrzésre, ha úgy érzi, semmi baja az ínyének és a fogainak.

Kiemelt cikkek