Tények és tévhitek

Ha a fog még a gyökérkezelés után is fáj, ki kell húzni?

Dr. Kovács Kitti Mikroszkópos Gyökérkezelés

A hagyományos gyökérkezelés sajnos nem mindig olyan hatékony, mint szeretnénk. Ezért időről időre megesik, hogy a kezelés után hosszú hetekkel, hónapokkal még mindig elhúzódó, nem múló fájdalom vagy érzékenység kínozza a pácienseket.

Persze nem mindegy, milyen fogról van szó. A frontfogak gyökérkezelése szabad szemmel is gond nélkül megoldható. Ám az őrlőfogak foggyökerei és foggyökércsatornái már olyan kusza hálózatot alkothatnak, hogy egy viszonylag új berendezés nélkül az endodontusoknak nem lenne sok esélyük a tökéletes munkára.

Ám amióta megjelentek a mikroszkópos berendezések, ezek a sajgó fogak is megmenthetők! A sokszoros nagyításban ugyanis a tapasztalt szakemberek türelmesen végigpásztázzák a foggyökércsatornákat, és minden gyulladásban levő/elhalt szövetmaradványt el tudnak távolítani. Ezek okozzák ugyanis a fogérzékenységet, fájdalmat.

Sokszor felteszik nekünk azt a kérdést a páciensek, hogy érdemes-e megmenteni a régóta fájdalmat okozó fogat. Nem egyszerűbb-e eltávolítani, és valamilyen fogpótlást alkalmazni helyette. Ilyenkor mi mindig a saját fog mellett voksolunk! Jobb egy fogat megőrizni, mint pótolgatni. A saját fog edzésben tartja a csontszövetet, amelyben megkapaszkodik, kiegyensúlyozott erőviszonyokat tart fenn a fogsorban, és amennyiben a mellette levő fogat valamiért el kell távolítani vagy magától kiesik, kifejezetten jól jön, ha saját fogra támaszkodhatunk, például egy híd típusú fogpótlásnál.

mikroszkopos-gyokerkezelessel-megmenthet

Ha Ön hagyományos gyökérkezelésen esett át, ám nem múló fájdalmakra panaszkodik, itt érdemes időpontot kérnie a mikroszkópos kezelésekben jártas szakembereinktől.

 

Kiemelt cikkek