Tények és tévhitek

Ez is tévhit: tejfogat nem szoktak betömni, hiszen az előbb-utóbb úgyis kiesik.

Ez is tévhit: tejfogat nem szoktak betömni

Ez bizony nem igaz!

A tejfogakat ugyanúgy megtámadhatja a szuvasodás, mint a maradó fogakat. A gyerekfogorvos csak akkor dönt úgy, hogy nem látja el a szuvas fogat, ha úgy ítéli meg, a tejfog napokon belül kiesik. Ellenkező esetben ugyanúgy betömi a károsodott fogat, mint egy maradó fogat.

Ha gyermeke tejfoga szuvas, az ellátást igényel!

Az ok igen egyszerű: a szuvasodás, ha nem kezelik, továbbterjed. Előbb-utóbb fájdalmat okoz – a közhiedelemmel ellentétben a tejfog esetén is. A fájdalom pedig már igen nyomós ok arra, hogy ellássuk a beteg fogat.  

A sajgó fogacskát tehát feltétlenül meg kell mutatni a fogorvosnak! A szakember dönthet úgy, hogy ott helyben orvosolja a problémát, vagy elmagyarázza, hogy a beteg fog napokon belül ki fog esni. Esetleg ad egy-két tanácsot is, hogy rendszeres, óvatos mozgatással vagy egyéb trükkel hogyan lehet kicsit felgyorsítani a fog kiesésének természetes folyamatát. 

Rendelőnkben tapasztalt gyerekfogászok dolgoznak, akik tudják, hogyan kell bánni a kicsikkel, és hamar megtalálják velük a közös hangot. Ez jól jön olyankor, amikor együttműködésre van szükség a kis páciensek részéről. Ha szeretne időpontot kérni gyerek- és ifjúsági fogorvosainktól, itt megteheti.

Kiemelt cikkek