Érdekességek

Fémes íz a szájban: lehetséges okok és megszüntetési módszerek

Woman Emotions In Studio

A szájban lévő fémes íz nap mint nap felbukkanó jelenség, aminek a kiváltó oka legalább annyira lehet veszélyes, mint amennyire ártalmatlan. Gyógyszermellékhatás, terhességi tünet vagy emésztési zavar? Ismerje meg cikkünkből a fémes szájíz lehetséges okait!

Miért fontos utánajárni a fémes szájíz kiváltó okainak?

A szervezet számtalan módon képes üzenni az embernek. Addig a percig sok egészségügyi probléma jelentéktelennek tűnik, amíg egy helyzet nem állandósul. Amikor folyamatosan keserű szájízzel ébredünk, nem is gondolnánk, hogy milyen betegségek tüneteként jelentkezhet, de arra sem, hogy komoly ízérzékzavarhoz vezethet.

A nem megfelelően működő ízérzékelés további súlyos következményekkel, például alultápláltsággal, kóros fogyással/elhízással vagy depresszióval járhat. Éppen ezért jobb azonnal a dolgok mélyére ásni, hiszen nem biztos, hogy mindig a legevidensebbnek tűnő probléma áll a fémes szájíz hátterében!

A fémes szájíz leggyakoribb okainak három kategóriája

1.    Tartós állapot

Ha tartósan vasas ízt érez a szájában, akkor a kellemetlenséget sok esetben

  • egy bizonyos gyógyszer rendszeres használata
  • vagy az elhanyagolt szájhigiénia okozza,
  • de a nőknél a várandósság tüneteként, a rákos megbetegedéssel küzdőknél pedig a kemoterápia és a sugárkezelés mellékhatásaként is feltűnik.

A terhesség alatt általában az első trimeszterben, a hormonális változások hatására jelentkezik. A keserű szájízt továbbá okozhatják gyógyszerkészítmények is – mint a vérnyomáscsökkentők, az antidepresszánsok és az antibiotikumok stb. –, de a nem megfelelő szájápolás ugyancsak kiváltó ok lehet.

2.    Vitamintöbblet

A vitaminok ugyan jelentősen hozzájárulnak az egészség fenntartásához, azonban némelyik típus olyan nagy százalékban tartalmaz fémeket, hogy később befolyásolni kezdi az ízérzékelést. Ha már a fémes szájíz korábban említett okait mind kizárta, akkor mindenképp olvassa át az Ön által használt multivitamin összetevőit. Minél magasabb a készítmény réz-, cink-, krómtartalma, annál nagyobb a valószínűsége, hogy megtalálta a keserű szájíz okát! (Fontos: a cinkhiány ugyanúgy lehet a probléma kiváltó oka!)

3.    Fennálló betegség

A szájban keletkező fémes íz különböző fül-orr-gégészeti megbetegedések és emésztési zavarok során is jelentkezik. A szaglás és az ízérzékelés szoros kapcsolatából fakadóan nem meglepő, hogy a legtöbb esetben az orrot érintő problémák nagy része (például orrmelléküreg-gyulladás, mindenféle allergia, orrpolip, felső légúti fertőzés) mind kiválthatják a fémes ízt. Ezenfelül minden olyan étkezés után jelentkező kellemetlenség, ami összefüggésben áll a gyomorégéssel vagy a refluxszal, felboríthatja a normális ízérzékelést.

A keserű, fémes szájíz megszüntetése

A kellemetlen ízélmény olyan mindennapi praktikákkal is redukálható, mint a cukormentes rágógumi-fogyasztás, a változatos étkezés, de a segítségére lehet a fémből készült konyhai eszközök lecserélése is. A keserű szájíz ellen a legtöbb, amit tehet, hogy megkeresi a probléma okát, majd annak tükrében kezeli.

cukormentes-rago-femes-szajiz-ellen.jpg#asset:45390

Ha az állapot intenzitása semmilyen módon nem csökken, mindenképp kérje ki egy olyan szakember véleményét, akiben feltétlenül megbízik! Szélsőséges esetekben ugyanis olyan veszélyes betegségek tüneteként is jelentkezhet, mint a Parkinson-kór vagy a demencia.

Kiemelt cikkek