A kezelésekről

A fix fogsor és előnyei – válassza a komfortot!

Fix Fogsor Előnyei

Magyarországon sajnos gyakori a foghiányos állapot. Az elveszített fogakat fogpótlással lehet pótolni, azonban nagyon nem mindegy, hogy milyen az a fogpótlás! A rágástól elkezdve a beszédig számos dologra kihat a megfelelő vagy nem megfelelő rögzítés. Cikkünkben most a legtartósabb és legkomfortosabb megoldást, a fix fogsort vesszük górcső alá.

Mit takar a fix fogsor?

A fix fogsor a fogpótlások egyik típusa. Olyan fogpótlásról van szó, amely implantátum segítségével  rögzül az állcsonthoz. Az implantátumokra precíziós elemmel (ez lehet lokátor, gömbfej, illetve stég) rögzül a műfogsor, így kellően stabil, mégis könnyen kivehető.

fix fogsor előnyei

Miben jobb a fix fogsor, mint az alternatívái?

A fix fogsor a nem megfelelően rögzülő teljes vagy részleges fogpótlás egyik alternatívája. Ugyanis előfordul, hogy a páciens nem rendelkezik elég saját foggal. Vagy az is lehet, hogy bár elég saját foga lenne egy részleges fogpótlás rögzítéséhez, a fogak teherbíró képessége nem megfelelő. Ezekben az esetekben  csak az implantációra épülő megoldások jelentenek igazán komfortos megoldást. Két lehetőség van, a kivehető fix fogsor és a rögzített fogpótlás. Nézzük meg, miben jobbak ezek a hagyományos, vákuummal vagy ragasztóval rögzülő műfogsoroknál!

A kivehető teljes műfogsor egy egyszerű és olcsó fogpótlás. Ezek a teljes lemezes fogpótlások vákuum segítségével rögzülnek az állcsonthoz. Ez a felső állcsont még működik, alul, igen nagy kihívás egy működőképes fogsor elkészítése mind a betegnek, mind  az orvosnak és  a fogtechinkusnak. Ragasztó segítségével el lehet érni erősebb rögzítést, de ennek is megvannak a hátrányai. A ragasztó ugyanis szintén kellemetlen érzést okoz viselőjének. Tekintsük át, mik a hagyományos kivehető műfogsorok hátrányai!

Étkezéssel kapcsolatos problémák: a rágáshoz stabilan rögzülő fogakra vagy fogpótlásra van szükség. Az elmozduló, csúszkáló műfogsor megnehezíti az alapos rágást, ami további problémákhoz, például emésztési zavarokhoz vezethet. Előfordulhat, hogy a páciens lefogy, mivel nem képes bizonyos ételek fogyasztására vagy alapos megrágására, illetve mert annyira diszkomfortos élmény számára az evés. A kényelmetlenséghez hozzájárulhat az is, hogy a nem megfelelően rögzülő műfogsor alá be tud jutni a táplálék.

A teljes kivehető műfogsorok általában lefedik az egész szájpadlást. Így a szájpadlás receptorai által közvetített hő- és ízérzékelés kiesik.

A teherbírás problémái, irritáció: gyakori probléma, hogy a nem megfelelően rögzülő műfogsor folyamatosan irritálja, feltöri az ínyt. Az íny ennek következtében begyulladhat, ami folyamatos fájdalomhoz vezet, megnehezítve a rágást.

A hangképzés nehézségei: a fogak a rágás mellett a hangképzésben is fontos szerepet játszanak. Egy instabilan rögzülő műfogsorral gondot okozhat a tiszta, jól érthető beszéd.

Pszichés problémák: a fenti problémákon túl a műfogsorok nevetés és beszéd közben elmozdulhatnak, ami nagyon kellemetlen viselőjük számára. A komfortérzet csökkenése óvatosabbá, visszahúzódóbbá teheti az egyébként jó kedélyű személyeket is. Ez a szorongás és az önbizalomhiány pedig az izoláltság érzéséhez vezethet.

A csontállomány fogyása: a vákuummal rögzülő műfogsorok nem biztosítanak kellő terhelést az állkapocscsontnak, így az sorvadni kezd. A csontállomány csökkenése pedig az arc beeséséhez vezet. Ezen túl ha sokáig zajlik a folyamat, az implantátumok beültetése már csak csontpótló beavatkozást követően kivitelezhető..

A fenti problémákra az implantátumokon rögzülő fix és rögzített fogsorok jelentenek megoldást. Mik a két technológia közötti különbségek?

A fix fogsorok előnyei a rögzített fogsorokhoz képest

  • Stabilitás, mivel nem csak a kialakult vákuum tartja a fogsort
  • Kisebb alaplemez- komfortosabb, nem kell a teljes szájpadlásra kiterjeszteni
  • Kisebb esély irritációra, mivel nem csak a nyálkahártyán rögzül a fogsor, hanem az implantátumon is
  • Lelassul a csontlebontódása az állcsontnak, mivel megfelelő, a fogakéhoz hasonló terhelést adnak az implantátumok

A fix fogsor felszerelésének menete

Az első lépés egy alapos állapotfelmérés, ami magában foglalja a csontállomány alkalmasságának felmérését. Az ezt követő konzultáció során a fogorvos kezelési tervet készít. A következő lépés az implantátumok beültetése, amit pár hónapos gyógyulási szakasz követ. Ez alatt a páciens kivehető műfogsort visel, ez lehet a régebben használt darab, de igény szerint újat is el lehet készíteni. A gyógyulási folyamat végével következik az implantátumok felszabadítása és az íny formázása, valamint a lenyomatvétel. Ez alapján elkészül a végleges fix fogsor, és már csak meg kell tanítani a páciensnek a kivétel és behelyezés, valamint a tisztántartás helyes technikáit.

a fix fogsor ára az Unikliniknél

Fix fogsor árak az Unikliniknél

A teljes árlistánkat itt találja. Ezen az aloldalon tájékozódni tud az egyes beavatkozások árairól, a teljes költség viszont a konzultáció során fog körvonalazódni.

Kérdése van? Keressen minket!

Kiemelt cikkek