A kezelésekről

Mit tegyek, ha a fog implantátum mozog?

korona felhelyezése utáni fájdalom

A fog implantátum a legtöbb esetben ideális megoldást jelent a foghiányra. Stabilitásának köszönhetően 100%-os használhatóságot biztosít, és esztétikai szempontból is remekül helyettesíti az elveszített fogat. Bár a műtétek nagyjából 95%-ban sikeresek, előfordulhatnak komplikációk, például mozoghat a behelyezett implantátum. Mi lehet ennek az oka, és mi a teendő ilyenkor?

Miért mozoghat a fog implantátum?

Első körben különítsünk el két kategóriát, mert a probléma megoldásának szempontjából óriási különbségek vannak.

1. Az implantátum fej és az implantátum, vagy az implantátum fej és a pótlás kapcsolata hibás.

A kész implantátumok három részből állnak. Van a csontba beépült implantátum (műgyökér), erre van csavarral rögzítve az implantátum fej. A fogpótlás pedig az implantátum fejre van ragasztva.

Előfordul, hogy csak az implantátumot és az implantátum fejet rögzítő csavart kell meghúzni, vagy a fogpótlást kell újra ragasztani. Ilyenkor szerencsések vagyunk, mert a fogorvos könnyen orvosolhatja ezeket a problémákat, az implantátummal magával ugyanis nincs gond. Ebben az esetben nem fogunk fájdalmat tapasztalni, csak azt vesszük észre, hogy mozog a fogpótlás.

Fontos azonban, hogy bár nem fáj a fog, menjünk el mihamarabb fogorvoshoz! A kilazult illesztésekben ugyanis megtapadhat a lepedék és a baktériumok, ami gyulladáshoz vezethet. Ha nem az implantátum, hanem a felépítmény mozog, nem csak a baktériumok és a lepedék okozhat problémát. Amennyiben a felépítményt rögzítő csavar meglazul, majd rágás közben megfeszül, akkor bele törhet az implantátumba. Ez további komolyabb problémákhoz vezethet.

fog implantátum mozog

Az Uniklinik csapata nagy szakértelemmel rendelkezik az implantációs eljárásokban

2. Az implantátum és a csont kapcsolata nem megfelelő. 

A felmérések azt mutatják, hogy a beültetett implantátumok mintegy 2-3%-a nem épül be rendesen a fogágyba. Ez hívják úgy szaknyelven, hogy nem sikerült az osszeointegráció. Ilyenkor az implantátum maga mozog a csontállományban. Ez esetben sajnos sokszor csak az implantátum eltávolítása, majd újbóli beültetése jelenthet megoldást. Mondanunk se kell, hogy ez roppant költséges, emellett időigényes is. Milyen okok állhatnak az implantáció nem megfelelő beépülése mögött?

  • Ritkán, de sajnos előfordul, hogy egy tapasztalatlan vagy figyelmetlen fogorvos rosszul választja ki az implantátum típusát és méretét, vagy rosszul helyezi be, ilyenkor nem tud megfelelően beépülni.
    (Ezért érdemes olyan szakembert/klinikát választani, akinek komoly gyakorlata van ezekben az eljárásokban).
  • Ha a páciens nem tartja be a fogorvos utasításait, akkor megakadályozhatja a műgyökér megfelelő beépülését. Ha például az utasítások ellére nem ügyel a szájhigiénére, nem hagy fel a dohányzással egy ideig, vagy túl hamar túl nagy nyomást gyakorol az implantátumra, megakadályozhatja annak osszeointegrációját.
  • A periimplantitis az implantátum körüli csontállomány begyulladását jelenti. Azaz baktériumok jutnak az implantátumot körülvevő csontszövetbe, amelyekre a szervezet immunsejtek mobilizálásával és gyulladással reagál. A fertőzés mögött sokszor a nem megfelelő szájhigiénia áll. Ha huzamosabb ideig fennáll a gyulladás, akkor pedig oly mértékű csontvesztés alakulhat ki, hogy elkezd mozogni az implantátum – és ha nem tudjuk időben visszafordítani a gyulladást, sajnos el kell távolítani azt.
  • Nagyon ritkán egy nem feltárt fémallergia akadályozza meg a beépülést

Nagyon fontos, hogy időben kezeljék a helyzetet, mert nagyon sok időt, pénzt és kellemetlenséget megspórolhatunk magunknak.

Ha tehát azt tapasztalja, hogy mozog a fog implantátuma, azonnal keresse fel fogorvosát!

Szeretné profi fogorvosokra bízni a kezelést? Kérjen időpontot az Unikliniktől!

Kiemelt cikkek

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése